PROEFNOTITIE

De delicate en minerale Erbaluce druif toont zich in het hete en droge jaar 2022 van een hele andere kant: Gouden honing, rijpe abrikozen, bruine boter en een afdronk van zoute caramel. Een aaneenschakeling van powerakkoorden dat in toom wordt gehouden door een delicate minerale kern. Witte Bourgogne ‘eat your heart out!’

Carlone Davide | Colline Novaresi Mariapia ‘Erbaluce’ 2022

 22,30

Wijnproducent
Wijnregio
Druivenras
Jaargang
Type

Carlone Davide | Colline Novaresi Mariapia ‘Erbaluce’ 2022

PROEFNOTITIE

De delicate en minerale Erbaluce druif toont zich in het hete en droge jaar 2022 van een hele andere kant: Gouden honing, rijpe abrikozen, bruine boter en een afdronk van zoute caramel. Een aaneenschakeling van powerakkoorden dat in toom wordt gehouden door een delicate minerale kern. Witte Bourgogne ‘eat your heart out!’

 22,30

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Wijnregio
Druivenras
Jaargang
Type

CARLONE DAVIDE

Davide Carlone en zijn familie hebben het kleine Boca gebiedje in het noorden van Piemonte eigenhandig gered. De opa van Davide is gewoon nooit gestopt met zijn wijngaarden te bewerken en er wijn te maken. Davide heeft dan ook zo’n beetje alles van hem geleerd en de liefde voor dit onbekende hoekje van Piemonte zit diep bij hem. Hij heeft veel oudere wijngaarden gered waar lokale klonen staan van Nebbiolo, Croatina en Vespolina.

Een aantal jaar geleden begon hij samen te werken met Cristiano Garella een van de voorvechters van Noord-Piemonte en lokaal een totale held. De wijnen hebben meer verfijning en expressie gekregen en zijn stabieler. Davide maakt wijn met zonder niks: spontane fermentaties en nul toevoegingen. Het zijn vlezige wijnen vol sap en rijkheid en ze staan helemaal in het nu. Het Noorden van Piemonte is de grote belofte van Piemonte nu de temperaturen maar stijgen en het klassieke Barolo en Barbaresco gebied daar toch onder beginnen te leiden.

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

Niets gevonden.

MEER WIJNEN VAN CARLONE DAVIDE

Gun jezelf spannende wijn uit Italië