Vreemde eend in de bijt. Het toch al niet al te bekende blauwe ras Nero di Troia als witte wijn gevinifieerd. Daar bestaat geen denominatie voor, vandaar dat de wijn als tafelwijn zonder jaartal gebotteld wordt. Licht roze gloed, vol en breed sap, tropische tonen, maar ook kruidig en mooie frisse afdronk. Lekker bij tartaar van rund of kalf.
CANTINA CARPENTIERE
Cantina Carpentiere is gevestigd in zo’n Jazzo. De twee broers Luigi en Vicenzo zijn in 2005 met hun vader gaan samenwerken. Voor die tijd werden de druiven van de cantina verkocht aan derden. De liefde voor het gebied en vooral voor de Nero di Troia druif zit diep bij de broers.
Het zijn bescheiden heren die zorgvuldig de tijd nemen om hun wijnen te maken. De Nero di Troia druif rijpt langzaam. Bij te vroeg oogsten blijven de tannines altijd hard en grof. Door de goede drainage van de bodem zijn de broers niet bang om de druiven tot laat in het seizoen te laten hangen. Ook de ligging in de buurt van de zee en de hoge heuvels geven veel luchtverplaatsing. Hierdoor waaien de druiven na eventuele regenperiodes snel weer droog.
De wijnmaakmethodes bij Cantina Carpentiere zijn rechtdoorzee en traditioneel.
Lees meer over het wijnhuis Catina Carpentiere
PUGLIA
Puglia staat ook wel bekend als de Cote d’Azur van Italië: eindeloze stranden, afgewisseld met steden en dorpjes die een rijke historie hebben. Puglia ligt in de hak van Italië. Het is een grotendeels verlaten gebied met landbouwbedrijven en enorme olijfboomgaarden. Deze olijfgaarden staan tussen natuurstenen muurtjes en er heerst een enorme rust. Het is heet in Puglia, heel erg heet. Dat verklaart waarschijnlijk ook de rust die er heerst, mensen blijven liever binnen in hun relatief koele huizen.
Het klimaat in Puglia is eigenlijk te heet om goede wijn te produceren. Tenminste, als je je niet aan de regels houdt.
Lees nu alles over onze kijk op Puglia