PROEFNOTITIE

Het basismateriaal voor deze Langhe Nebbiolo komt uit Barbaresco-wijngaarden, maar Vacca vindt de stokken te jong voor Barbaresco. Een grote basiswijn is het resultaat. Gedoseerde kracht en elegantie. Afgesloten met een glazen vino lock.

Download Fiche Technique

Cantina del Pino | Langhe Nebbiolo 2021

 20,60

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume

Uitverkocht

Cantina del Pino | Langhe Nebbiolo 2021

PROEFNOTITIE

Het basismateriaal voor deze Langhe Nebbiolo komt uit Barbaresco-wijngaarden, maar Vacca vindt de stokken te jong voor Barbaresco. Een grote basiswijn is het resultaat. Gedoseerde kracht en elegantie. Afgesloten met een glazen vino lock.

Download Fiche Technique

 20,60

Uitverkocht

SPECIFICATIES

Jaargang
Wijnregio
Druivenras
Type
Volume

CANTINA DEL PINO

Renato Vacca van Cantina del Pino is een gereserveerd man, zeker niet iemand die het voetlicht opzoekt. Maar zoals een voetballer zijn voeten laat spreken, zo doet Renato dat met zijn nebbiolo. De precisie en het concentraat van deze wijn zijn exceptioneel. We leerden Renato kennen tijdens twee dramatische jaargangen. 2002 stond in het teken van teveel regen, 2003 was een abnormaal heet jaar. Veel producenten uit Piemonte declasseerden hun Barolo’s en Barbaresco’s tot basisniveau, of lieten de wijn zelfs in tankwagens afvoeren. De kwaliteit van het fruit was gewoon niet goed genoeg om grote wijnen voort te brengen.

Renato vertelde ons met droge ogen dat hij in deze jaren wel Barbaresco’s van verschillende wijngaarden uitbracht. We verbaasden ons over deze arrogantie, totdat we zijn wijn proefden. Perfect fruit, perfecte balans, prachtige wijnen. Deze man kan écht wijn maken, wisten we. Goede wijn maken in een mooi jaar kan iedereen. Maar perfectie bereiken in moeilijke jaren, this seperates the men from the boys. Sindsdien zijn we groot fan van de wijnen van Cantina del Pino.

Lees meer over het wijnhuis Cantina del Pino

PIËMONTE

In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien.

Lees nu alles over onze kijk op Piëmonte

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN CANTINA DEL PINO

Gun jezelf spannende wijn uit Italië