Naast zijn benchmark Greco di Tufo’s maakt Benito Petrillo sinds een aantal jaar ook een zeer verdienstelijke Fiano di Avellino. In dit deel van Campania is de bodem van vulkanische oorsprong. De Fiano druif – van nature al een krachtpatser – wordt hier tot grote hoogte gestuwd door de vulkanische samenstelling van de bodem. Peer, salie en venkelzaad in de neus worden vergezeld door de typische rokerigheid die je van dit mooie terroir mag verwachten. In de mond weer die vrolijke peer maar ook kruiden, serieuze zuren en een gespierde mineraliteit. Een wijn met karakter!
CALAFÈ
Ik ben groot fan van Greco di Tufo. En sinds kort groot fan van Benito Petrillo en zijn micro Azienda: Calafè. Benito en ik delen dan ook onze passie voor Greco di Tufo.
In Campania waar de Greco vandaan komt wordt altijd de Fiano als de nummer één gezien. De druif met de meeste complexiteit en spanning. Ik denk daar al enige tijd het mijne van, zeker vanwege het feit dat ik Greco’s heb geproefd (en geïmporteerd) die ik fenomenaal vond. Maar het is inderdaad niet makkelijk om echt goede Greco te vinden. Het doet mij een beetje denken aan een uitspraak van Michael Broadbent een beroemde wijnkenner uit Engeland. Hij zei ooit: You can drink a beautiful claret (Bordeaux) every day, but you only drink great Burgundy once in your life.” Zo lijkt het ook met Greco en Fiano gesteld. Fiano van hoge kwaliteit vind je makkelijker dan Greco.
Lees alles over het wijnhuis Calafè