PROEFNOTITIE

Ca del Vent laat zijn spumantes steeds langer sur latte liggen, en ze worden niet gedoseerd. Deze Memoria rijpt maar liefst 71 maanden sur latte. Vóór de tweede fermentatie rijpt de wijn eerst 7 maanden op barrique. De Memoria is wel zo’n beetje de essentie van dit domein. Zachte mousse, beendroog en een containerschip aan spanning en sensatie. Bij deze Methode Classico blijft je nadenken. Zo veel nuance en fraicheur. Brengt de hele Methodo Classico op een nieuw niveau.

Ca’ Del Vent | Franciacorta Brut “Pas Opere” 2015

 78,90

Wijnproducent
Jaargang
Volume
Wijnregio
Alcoholpercentage

Ca’ Del Vent | Franciacorta Brut “Pas Opere” 2015

PROEFNOTITIE

Ca del Vent laat zijn spumantes steeds langer sur latte liggen, en ze worden niet gedoseerd. Deze Memoria rijpt maar liefst 71 maanden sur latte. Vóór de tweede fermentatie rijpt de wijn eerst 7 maanden op barrique. De Memoria is wel zo’n beetje de essentie van dit domein. Zachte mousse, beendroog en een containerschip aan spanning en sensatie. Bij deze Methode Classico blijft je nadenken. Zo veel nuance en fraicheur. Brengt de hele Methodo Classico op een nieuw niveau.

 78,90

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Volume
Wijnregio
Alcoholpercentage

FLAVIO FALIVA & ANTONIO TORNINCASA

In 1994 hebben Flavio en Antonio Ca del Vent opgericht aan de rand van Franciacorta, op de rijke klei- en kalkheuvels. Met weinig geld werkten ze op een eenvoudige manier. Voor de eerste oogst van alleen lokale rode druiven werden de druiven met de hand geperst in de garage van het pand. Fermentatie en maceratie vonden plaats in een stalen tank die ze van een buurman hadden geleend. Vijf oude vaten werden gebruikt om de wijn te laten rijpen. Voor het bottelen werd een rubberen slang van het vat gebruikt. En toch was de wijn succesvol.

Na verloop van tijd groeide hun interesse in biodynamische landbouw, duurzaamheid en wijnbouw. De wijngaarden werden compleet verbouwd. Hoewel er soms verliezen waren van het fruit, bleven ze volharden.

In 2001 produceerden ze hun eerste sprankelende Franciacorta, hetzelfde jaar waarin ze hun eerste pneumatische pers kochten. Sindsdien is de focus gericht op het produceren van de allerbeste sprankelende wijn in Italië, geïnspireerd door de beweging van de onafhankelijke champagneboeren.

Ca del Vent hanteert biodynamische methoden in hun wijngaarden en produceert wijnen met een sterke structuur. Ze geloven niet in een vast recept, maar passen zich aan aan het specifieke jaar en wat de wijn nodig heeft. In koele jaren streven ze naar reductie om de subtiele aroma’s te behouden, terwijl ze in warme, droge jaren kiezen voor oxidatie om het volledige potentieel van de wijn te onthullen. Alle stille wijnen rijpen op hout, variërend van tonneau tot 500 liter vaten, gedurende ongeveer zes maanden. Vervolgens vindt de blending plaats en de tweede fermentatie in de fles. De wijnen worden meestal nog 4 tot 6 jaar, soms zelfs langer, verder gerijpt op fles.

Door elk jaar te respecteren en een eigen behandeling te geven, ontstaat er een herkenbare signatuur in hun wijnen met tonen van citrus, vlezigheid en een mooie zuurgraad. De langdurige flesrijping maakt de wijnen zeer boeiend en geschikt voor gastronomische ervaringen.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN CA’ DEL VENT

Gun jezelf spannende wijn uit Italië