PROEFNOTITIE

Ook bij het adelijke wijnhuis Boscarelli ontkwam men niet aan de invasie van de Franse druivenrassen op Italiaanse bodem. Met de cuvee “Sotto Casa” laat Boscarelli zien dat een goede lik Merlot en Cabernet Sauvignon de Sangiovese druif optuigt met ballen. Typische Toscaanse rustieke elegantie maar met een flamboyante paarse velours jas aan en een dotje brylcreem in de kuif.

Boscarelli | Vino Nobile di Montepulciano Riserva “Sotto Casa” 2013

 58,50

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage

Boscarelli | Vino Nobile di Montepulciano Riserva “Sotto Casa” 2013

PROEFNOTITIE

Ook bij het adelijke wijnhuis Boscarelli ontkwam men niet aan de invasie van de Franse druivenrassen op Italiaanse bodem. Met de cuvee “Sotto Casa” laat Boscarelli zien dat een goede lik Merlot en Cabernet Sauvignon de Sangiovese druif optuigt met ballen. Typische Toscaanse rustieke elegantie maar met een flamboyante paarse velours jas aan en een dotje brylcreem in de kuif.

 58,50

SPECIFICATIES

Wijnproducent
Jaargang
Wijnregio
Type
Volume
Alcoholpercentage

PODERI BOSCARELLI

De familie De Ferrari werkt op hun kleine ‘poderi’ in Cervognano in het Vino Nobile gebied continu aan de perfectionering van hun wijnen. Zij behoort daardoor al jaren tot de top van het gebied. De broers Luca en Nicolo hebben de taken onderling verdeeld, de een werkt in de kelder en de ander in de wijngaarden. De complexiteit en kruidigheid van het unieke terroir weten ze uitstekend te vangen in hun wijnen van hoofdzakelijk Sangiovese. Aan de ene kant zijn het cuvées met een adellijke uitstraling, anderzijds zijn ze ook landelijk en ongecompliceerd. Kortom, wijnen van Boscarelli zijn stille waters met diepe gronden.

TOSCANE

Toscane is de bakermat van de schone kunsten in Europa, hier werd de basis gelegd voor de Renaissance. Beroemde kunstenaars zoals Michelangelo en Leonardo da Vinci trokken Europa na de middeleeuwen uit het duister. Vroeger streden de stadsstaten van Toscanamet elkaar om de macht, nu doen ze dat op het gebied van wijnbouw.

Het lijkt wel alsof elke stad hier beroemde wijnen voortbrengt, met oneindig veel diversiteit. De dorpen Montalcino en Montepulciano wedijveren om de titel “koningin van de wijn”, met respectievelijk Brunello en Vino Nobile. Maar ook in de minder bekende gebieden – Carmignano bijvoorbeeld – maakt men grootse wijnen. Ook het Chianti gebied is weer helemaal terug van weggeweest. Kleine, serieuze producenten werken op de hooggelegen hellingen van Radda, met als resultaat ongeëvenaarde wijnen. Het predicaat “duur en zuur” behoort in Toscana definitief tot het verleden. Al deze wijnen hebben als grote, gemene deler de sangiovesedruif. Solo, maar soms ook bijgestaan door lokale broertjes en zusjes in een blend.

In Carmignano werken ze daarnaast met druivenrassen die verre familie zijn, zoals cabernet sauvignon. Deze uva francesca staat hier al sinds de zeventiende eeuw aangeplant. Wij laten ons voorstaan op producenten die hun sporen ruim hebben verdiend en al jaren tot de absolute top behoren. Verder werken we met een aantal jonge wijnmakers die de komende jaren een belangrijke rol gaan spelen in dit gebied.

MENSEN DIE DEZE WIJN DRONKEN, KOCHTEN OOK

MEER WIJNEN VAN PODERI BOSCARELLI

Gun jezelf spannende wijn uit Italië