Veneto

De wijnregio Veneto, gelegen in Noord Italië, tussen het Gardameer en de Adriatische zee kan je grofweg in vier stukken verdelen. Op de uitlopers van de Alpen, waar het nog relatief koel is ligt de Soave regio, beroemd om zijn witte wijnen gemaakt van voornamelijk Garganega. Noord-Oostelijk daarvan, in de heuvels bij Valdobbiadene ligt het prosecco gebied waar de spumante wijnen vandaan komen. Waar de uitlopers van de Alpen overgaan in de Po-vlakte vind je voornamelijk rode wijnen in het Valpolicella gebied. En dan zijn er nog twee heuvelgebieden die oprijzen uit de Po-vlakte. De Colli Berici en de Colli Euganei.

Soave
Soave bestaat eigenlijk uit twee gebieden. Het Soave Classico gebied, gelegen in de heuvels rondom Soave en dan heb je de gewone Soave die in de valleien wordt geproduceerd. Het consorzio van Soave kende onder druk van grote producenten nogal wat uitbreidingsdrang. Niet alleen qua aantal hectaren waar je druiven voor Soave aan mag planten, maar ook qua druivenrassen die je mag gebruiken voor Soave. Dit heeft geleid tot een kwaliteitsdaling en het aanzien van Soave. De beste Soaves worden gemaakt van 100% Garganega en komen uit het Classico gebied.

Prosecco
Ook in het Proseccogebied is door de populariteit van deze wijn de kwaliteit wat onder druk komen te staan. Een aantal jaren geleden is het Classico gebied rondom Valdobbiadene en Conegliano tot DOCG gebied gepromoveerd. Nu mogen alleen zij nog Prosecco (de naam van de druif) op het etiket zetten. Alle producenten daarbuiten gebruiken nu de naam Glera, dezelfde druif, maar de lokale naam ervoor. Bij goede Prosecco duurt de tweede vergisting via de Charmat methode (afgesloten tank met deksel) drie maanden. Hoe langer en langzamer deze vergisting verloopt hoe fijner en romiger de mousse. De goedkope frizzante versie wordt vaak ingespoten met wat koolzuur.

Valpolicella
is een interessant gebied. Daar maken ze van dezelfde drie a vier druivenrassen maar liefst vier a vijf verschillende typen wijn. De basis Valpolicella, zeg maar de gewone rode basis wijn. Dan de beroemde Amarone, een geconcentreerde wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Daarnaast is er nog ripasso. Dit is de basiswijn opnieuw vergist met de geperste schillen van de Amarone. Dus wel de smaak van Amarone en een procentje meer alcohol dan de basisiwijn maar niet de kracht van Amarone. Als laatste recioto, een wijn ook gemaakt van gedroogde druiven maar dan de zoete dessertwijnvariant. Vaak maken producenten nog een superiore versie hier tussenin. Die wordt soms met deels gedroogde druiven gemaakt of van een beter selectie druiven of een oudere wijngaard.

In de Colli vind je vooral wijnen van internationale druivenrassen. Ook al tref je in de Colli Berici ook Tai Rosso (grenache) en Tai Bianco (friulano) als inheemse rassen aan. De Colli berici was vroeger een binnenzee. Daardoor bevat de bodem veel schelpen en fossielen van zeedieren. Dat maakt de wijnen wezenlijk anders dan in andere delen van de Veneto waar de bodem vaak vulkanisch is.


Wijnen


  • Ca' Rugate | "Amedeo" Lessini Durello Riserva 2012

    Ca' Rugate heeft een grote liefde voor het maken van Spumante metodo classico wijnen. Met de Amedeo voegen ze een nieuwe loot toe aan de stam. De wijn genoemd naar eerstgeborene van oenoloog en eigenaar Michele Tessari is ...

    Prijs: € 27,90

  • Ca' Rugate | iBei Bag-in-Box

    De Bag-in-Box komt langzaam maar zeker tevoorschijn uit het verdomhoekje in Nederland. En maar goed ook want het is hartstikke handig voor op een feestje.Deze 3 liter BiB van Ca' Rugate gemaakt van 100% Garganega is een tikkeltje lichter ...

    Prijs: € 18,95

  • Ca' Rugate | Methodo Classico Brut "Fulvio Beo"

    Bij Ca' Rugate noemen ze hun meest dierbare wijnen naar een familielid. Fulvio is de opa van Michele Tessari en hij begon als eerste de wijnen onder eigen label te bottelen. Spumante van 100% garganega met veel expressie ...

    Prijs: € 19,85

  • Ca' Rugate | Recioto di Soave "La Perlara" 2014

    De recioto techniek wordt al eeuwen gebruikt in het Soave gebied. De druiven worden eerst te drogen gelegd voordat er wijn van gemaakt wordt. Dit brengt rijke zoete wijnen voort. Ca' Rugate weet altijd de balans te houden ...

    Prijs: € 23,50

  • Ca' Rugate | Soave Classico "Monte Alto" 2015

    Met de Monte Alto laat Ca' Rugate zien dat de garganega druif nog verder aan complexiteit wint na een lichte houtrijping. Rijpe neus met tonen van caramel en perzik en een wat rijkere structuur dan in voorgaande jaren, ...

    Prijs: € 15,95

  • Ca' Rugate | Soave Classico "San Michele" 2016

    De 'San Michele' is gemaakt van 100% garganega. Dit is de "basis" Soave die Ca' Rugate maakt, maar basis dekt niet de lading van deze verfijnde elegante wijn vol finesse. Rins geel fruit, rauwe amandelen en vlierbloesem, dit alles ...

    Prijs: € 10,80

  • Ca' Rugate | Soave Classico Monte Fiorentine 2015

    De berg Fiorentine is edel en vulkanisch Soave Classico terroir. De bodem is rijk aan mineralen en drukt een stevig stempel op het smaakprofiel van de wijn.Monte Fiorentine 2015 geeft precies de juiste balans tussen geel fruit, frisheid ...

    Prijs: € 13,95

  • Ca' Rugate | Studio 2011

    Studio 2011 is gemaakt van de druiven  trebbiano di Soave (60%) en  garganega (40%). De trebbiano krijgt een luxe behandeling in bourgognevaten van 680 liter. Vanwege het volume van de grote vaten is de invloed van het hout minimaal. ...

    Prijs: € 18,50

  • Ca' Rugate | Valpolicella "Rio Albo" 2016

    Sappig verfrissend rood fruit met genoeg donkere randjes om de spanning erin te houden. Kan in de zomer heerlijk gekoeld worden en 's winters bij de rode kool. Zeer veelzijdige jonge rode wijn. Basis Valpolicella zoals je er van ...

    Prijs: € 11,20

  • Ca' Rugate | Valpolicella Ripasso 2015

    Het jaar 2015 was zeer goed voor de rode wijnen van Ca' Rugate. Je begint steeds meer te merken dat de wijngaarden op leeftijd komen en dat geeft de rode wijnen steeds meer karakter. De lichte basis Valpolicella ...

    Prijs: € 17,25

  • Ca' Rugate | Valpolicella Superiore "Campo Lavei" 2015

    Ca' Rugate maakt met deze wijn een klein Amarone, een gedeelte van de wijn is gemaakt van gedroogde druiven. Klassiek Valpolicella mondgevoel, donker rijk fruit en sappige kern van amarene kersen.Download Fiche Technique 

    Prijs: € 18,95

  • ca'Rugate | Amarone "Punta Tolotti" 2012

    Amarone is geheel van passito druiven gemaakt. Het ligt in de stijl van ca'Rugate om niet door te slaan op de droogzolder en een dubbeldikke overzoete molotov cocktail in de fles te stoppen. Deze Amarone heeft een fantastische ...

    Prijs: € 43,75

  • ca'Rugate | Amarone 2008 Magnum

    Amarone is geheel van passito druiven gemaakt. Het ligt in de stijl van ca'Rugate om niet door te slaan op de droogzolder en dubbeldikke overzoete molotov cocktail in de fles te stoppen. Deze Amarone heeft een fantastische frisheid ...

    Prijs: € 88,-

  • ca'Rugate | L'Eremita 2010

    Recioto della Valpolicella is een passito in de meest pure vorm. De rode druiven uit Valpolicella worden tot 65% van hun gewicht teruggedroogd wat extra smaken en complexiteit oplevert. Rood fruit doorspekt met tropische cocos, bos van de ...

    Prijs: € 26,70

  • Daniele Portinari | Tai Rosso 2012

    Tai rosso = Cannonau = Grenache. Het is een klassiek druivenras in de Colli Berici. In 2009 maakt Portinari zijn eerste Tai Rosso en dat werd snel opgepikt door de Sommelier van toprestaurant Chateaubriand in Parijs. Zo vonden ...

    Prijs: € 17,65

  • Fratelli Bortolin | Prosecco di Valdobbiadene extra dry

    Prosecco met het karakter van een echte aperitiefwijn. Friszure appel en citrus met gulle romige mousse.Download Fiche Technique

    Prijs: € 13,25

  • Valentina Cubi | Amarone della Valpolicella "Morar" 2005

    Spanning en sensatie die we niet eerder in Amarone roken of proefden. Kracht, en diep fruit, maar ook florale tonen. Complexiteit, gelaagdheid en enorme diepte. Indrukwekkend werk van deze "jonge" producente.Download Fiche Technique

    Prijs: € 44,25

  • Valentina Cubi | Valpolicella "Iperico" 2015

    Een wijn die het begrip fruitig over zijn volle breedte recht doet. Toegankelijk maar zeker niet saai. Optimale fris- en lichtvoetigheid, met toch nog voldoende smaakprofiel. Daar kan je nog eens rustig een tweede glas van drinken. Download Fiche ...

    Prijs: € 11,40

  • Valentina Cubi | Valpolicella Ripasso "Arusnatico" 2014

    Kruidig en floraal, wulps rood fruit. Helder sappig en vooral heel gezond. E Poi: enerzijds licht in de mond en speels, maar anderzijds rijk, geconcentreerd en een onverwachte complexiteit voor Valpolicella. Gaaf.Download Fiche Technique

    Prijs: € 19,40

  • Valentina Cubi | Valpolicella Superiore "Il Tabarro" 2014

    Valentina weet hier precies wat ze doet. Alles op de juiste plaats: rijke 'mossige' geur, met daar doorheen rijpe kersen. In de mond zacht, fris en krachtig tegelijk. De smaak blijft lang rondzingen. Schitterend de brug geslagen tussen ...

    Prijs: € 15,35