Sicilië

Sicilië is het het eiland dat een schop lijkt te krijgen van de laars van Italië. Het heeft een zeer rijke geschiedenis en heeft vele veldslagen en overheersers gekend, Grieken, Gothen en Arabieren hebben allemaal korter of langere tijd geheerst op het eiland. En bijna allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in gebouwen, irrigatiesystemen etc. Sicilië is altijd bekend geweest om zijn vruchtbare gronden en geschiktheid voor het verbouwens van allerhande gewassen. Er wordt wel gezegd dat de wijnbouw in Italie vanuit Sicilië is ontstaan.

Het oosten van het eiland rond de stad Catania wordt gedomineerd door de actieve vulkaan de Etna. Op de hellingen van deze vulkaan staan de wijngaarden in het zwarte vulkanisch zand. Voor de rode wijnen staat er nerello mascalese en nerello cappuccio aangeplant en voor het wit oa carricante en catteratto. Dit gebied mag zich een van de spannendste plekken van Italie noemen. Zowel de witte als de rode wijnen zijn bijzonder complex en elegant en doen vaak denken aan de grote wijnen uit de Bourgogne.

Verder is Sicilie bekend van de nero d’avola een warmbloedig druif die meer in het binnenland verbouwd wordt. Daar vind je ook witte wijnen gemaakt van oa grillo en inzolia.


Wijnen


 • Girolamo Russo | Etna rosso 'a Rina 2017

  Deze basiswijn is een blend van de verschillende wijngaarden van Giuseppe. Eigenlijk kun je niet spreken van een basiswijn. Elegant, fragiel aards fruit, rokerig en een geweldige vulling en lengte. Download Fiche Technique

  Prijs: € 25,80

 • Girolamo Russo | Etna rosso "Feudo" 2013

  De Feudo wijngaard geeft de wijn meer kracht en rood kersenfruit. Gespierde wijn met veel sap. Download Fiche Technique

  Prijs: € 39,50

 • Girolamo Russo | Etna rosso "San Lorenzo" 2017

  De San Lorenzo wijngaard brengt wijnen voort met de meeste complexiteit. Het sterke jaar 2017 voegt elegantie toe aan de veelheid aan geuren en indrukken. Rook, vulkanisch, verse laurier, drop. Ook in de mond raak je niet uitgeproefd. ...

  Prijs: € 48,50