Piemonte

Piemonte is een wijnregio die écht tot de verbeelding spreekt. Hier komen de grootste wijnen van Italië vandaan: Barolo en Barbaresco. Maar Piemonte zit nog vol met andere verassingen. Bepaalde subgebieden en denominaties krijgen pas recentelijk de aandacht die ze verdienen, zoals de oostelijk gelegen Colli Tortonesi. Of de Noordelijke gebieden Lessona en Bramaterra. Deze regio’s waren al beroemd om hun wijn voordat Barolo dat was.

Vanaf de eerste keer dat ik in Piemonte kwam, zo’n 10 jaar geleden, ben ik verliefd op de streek. Ik had op aanraden van een importeur een agriturismo geboekt en een fiets gehuurd. Ik kwam aan met de trein, ik sprak geen woord Italiaans, met twee fietstassen. Helaas hadden ze in Italië nog nooit van een bagagedrager gehoord dus de fietstassen moesten op mijn rug. Ook bleken de heuvels een stuk steiler dan ik had verwacht en lagen alle dorpjes bovenop de heuvel in plaats van in het dal bij de rivier zoals ik kende uit Frankrijk. Omdat ik mijn trip in augustus had gepland was het snikheet en waren de meeste producenten op vakantie, gelukkig waren hun ouders er veelal wel en werd ik bijzonder gastvrij ontvangen overal. De oudere generatie spreekt in Piemonte nog vaak Frans, dus ik kwam de proeverijen redelijk goed door. In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn.

De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien. Lagere opbrengsten en meer aandacht voor de stokken tijdens het groeiseizoen. De vaders van de huidige producenten stonden vaak te huilen als de groene oogst plaatsvond om te zorgen dat er maar een a twee trossen per plant bleven hangen. Ook het feit dat de druiven tegenwoordig eerst ontsteelt worden voordat ze vergisten zorgt ervoor dat we niet meer 20 jaar hoeven te wachten voordat een Barolo op dronk is. En dat bij de huidige generatie druivenras en herkomst weer volop ruimte krijgen om te schitteren.

Piemonte


Wijnen


  • 499 | Freisa "Coste dei Fre" 2013

    De schillen macereren slechts 10 dagen mee om de tannines zacht en binnen boord te houden, daarna rijpt de wijn 1 jaar op oude barriques. Het geeft deze Freisa meer donkere aardse tonen, wat kreupelhout en iets ingetogens. ...

    Prijs: € 20,50

  • Cantina del Pino | Barbaresco Albesani 2005 Magnum

    De eerste keer dat deze wijngaard uit Neive apart wordt gevinifieerd en gebottled is het meteen raak op de hitlijsten. Het was zo snel uitverkocht dat we alleen nog grote formaten hebben. Meer paars fruit en minder mineraal ...

    Prijs: € 89,35

  • Cantina del Pino | Barbaresco Ovello 2008 en 2011

    Op schotsafstand van de toren van Barbaresco ligt de Ovello wijngaard. Een microklimaat met perfecte expositie en zeer gunstige invloed van de Tanaro die in de diepte stroomt. Dit is het paradepaardje van Cantina del Pino. Of Barbaresco ...

    Prijs: € 44,75

  • Cantina del Pino | Langhe Nebbiolo 2013

    Het basismateriaal voor deze Langhe Nebbiolo komt uit Barbaresco-wijngaarden, maar Vacca vindt de stokken te jong voor Barbaresco. Een grote basiswijn is het resultaat. Gedoseerde kracht en elegantie. Afgesloten met een glazen vino lock.Download Fiche Technique

    Prijs: € 20,50

  • Castello di Verduno | Barbaresco "Rabajà" 2009

    Formidabele wijn. Ongekende elegantie. Mint, ceder en laurier, kreupelhout en rijpe kersen. Rozenblaadjes, diep en doorleefd. Maar tegelijkertijd jeugdig, elegant en complex. Massage voor de ziel, zalvend voor lijf en leden. Groots.Download Fiche Technique

    Prijs: € 46,50

  • Castello di Verduno | Barbaresco 2013

    Souplesse en intensiteit gaan hand in hand. Beheerst en zuiver. Rode besjes en iets esoterisch. Met zachte tannines die toch voldoende uitgesproken zijn. Precies wat je van een hele goede Barbaresco mag verwachten. Maar dan net even anders.Download ...

    Prijs: € 31,55

  • Castello di Verduno | Barolo Massara 2011

    Toont Barolo hier zijn ware gezicht? Het lijkt er wel heel erg op bij deze 'cru' van Castello di Verduno. Klassiek gemaakt, met lange inweking op de  schillen en rijping op grote houten foeders (25 hl). En ook ...

    Prijs: € 49,50

  • Fratelli Alessandria | Barolo "Gramolere" 2012

    De broers Alessandria maken Piemontese wijnen in Verduno. Dat komt neer op  de aromatisch fruitige kant van Barolo. Gramolere is een bezit dat juist onder Monforte d'Alba valt. Een gemeente met meer spier- en stootkracht. Nebbiolo krijgt van dit ...

    Prijs: € 47,75

  • Fratelli Alessandria | Barolo "Monvigliero" 2012

    De Monvigliero wijngaard is één van de beroemdste wijngaarden van Barolo. Sinds het begin van Barolo wedijverend met de Cannubi wijngaard in de buurt van het dorp Barolo als het gaat om de beste plek voor de nebbiolo ...

    Prijs: € 54,65

  • Fratelli Alessandria | Barolo 2012

    Met hun basis Barolo maken de broers Alessandria een statement over Italiaanse wijn in het algemeen en Barolo in het bijzonder. Daar zitten zuren en tannine in. Dat hoort zo. Maar wat een balans met rijp fruit en ...

    Prijs: € 36,65

  • Fratelli Alessandria | Barolo Chinato

    Vermout is alweer even bezig met een revival. Ooit ontstaan als middeltje tegen griep in de 18de eeuw, tot voor kort een aperitief of digestief voor je oud tante of oma. Nu een hip ingrediënt voor cocktails. Maar ...

    Prijs: € 27,75

  • Fratelli Alessandria | Nebbiolo "Prinsiot" 2014

    Nebbiolo is een van de mooiste druivensoorten uit Italië. Dit in combinatie met de trefzekere hand van de gebroeders Alessandria geeft een wijn van grote klasse. Sappig rood fruit, rozeblaadjes en ingetogen kracht. Mooie tussenstop onderweg naar hun ...

    Prijs: € 19,35

  • Fratelli Alessandria | Verduno Pelaverga Speziale 2015

    Bijzondere rode wijn gemaakt van de pelavergadruif. Houdt het midden tussen vernatsch en pinot noir. Het fruit van de vernatsch, ondersteund door de kracht van pinot. Verder peper, specerijen, rook en kersensap, veel pit en lengte.Download Fiche Technique

    Prijs: € 17,-

  • Guido Porro | Barolo "Lazzairasco" 2011

    Naast het zachte rode fruit zit in de Lazzairasco meer florale tonen, meer elegantie en meer complexiteit. De wijnen uit Serralunga staan bekend om hun grote rijpingspotentieel, maar deze 2011 mag er nu ook al zijn. Zeer verleidelijk ...

    Prijs: € 35,-

  • Guido Porro | Barolo "Seivi" 2010

    Mint, ceder, wat drop. Knalgezond fruit en een ragfijne structuur. Wie zegt dat je Barolo niet jong kan drinken? Nebbiolo op kousevoetjes, vertroeteld en verwend door Guido gedurende zijn tijd in de kelder. Nu de wijde wereld in, ...

    Prijs: € 31,-

  • Guido Porro | Langhe Nebbiolo 2014 "Camilu"

    Misschien wel de vriendelijkste Nebbiolo ooit. Zelden proefden we zo'n zacht en lieflijk kleiner broertje van de Barolo. Maar nog steeds met de eerlijke zuren en fijne tannines die zo typerend zijn voor wijn gemaakt van deze beroemde ...

    Prijs: € 19,50

  • Luigi Boveri | Bag-in-Box

    Naast een Bag-in-Box van Ca' Rugate uit Veneto zijn we ook het avontuur aangegaan met rode wijn uit een doos. In Nederland moeten we er misschien nog een beetje aan wennen maar handig is het zeker. Van Boveri ...

    Prijs: € 33,50

  • Luigi Boveri | Cortese "Terre del Prete" 2015

    Met zijn cortese bewijst Luigi Boveri dat hij niet alleen een meesterlijk hand heeft voor het maken van rode wijn. Gekonfijt geel fruit, pittig fris en mineraal, potente peperige lange afdronk.Download Fiche Technique

    Prijs: € 7,75

  • Luigi Boveri | Derthona Timorasso 2015

    Derthona Timorasso 2013

    Luigi is al jaren een van de grootmeesters van de Timorasso in dit oostelijke hoekje van Piemonte. Derthona is de basis versie, maar laat al zeer goed de karakteristieken van de Timorasso zien. Kruidig geel fruit, wat kweepeer, ...

    Prijs: € 12,75

  • Luigi Boveri | Filari di Timorasso 2012

    De overtreffende Timorassotrap vonden we bij Luigi in zijn Filari di Timorasso 2012. Deze Timorasso heeft in het kwadraat wat de basisversie ook al kenmerkt. Kruidig geel fruit, wat voller en rijker en toch met een mooie frisheid. ...

    Prijs: € 20,-

  • Luigi Boveri | Moscato "Ramasco"

    Luigi maakt een dessertwijn zoals ze dat ook rondom Asti doen. Gemaakt van de muskaatdruif geeft dat een licht zoete wijn met een klein bubbeltje dat uiterst goed combineert met fruit en zuiveldesserts. Denk rozeblaadjes, sinaasappel en klein ...

    Prijs: € 9,50

  • Luigi Boveri | Vignalunga 2006

    Bij de Vignalunga gunt Luigi Boveri zichzelf een klein beetje houtgebruik. Zeer oude wijngaard, lage rendementen, hecht fruit, en dus dat randje chique hout. In het kader van Barbera ben je met Vignalunga al een heel eind op ...

    Prijs: € 19,55

  • Luigi Boveri |Barbera "Boccanera" 2016

    Barbera is een druivensoort met een stevige handleiding en Boveri heeft hem uitgelezen. Boccanera is de allerduurst smakende prettig geprijsde Barbera die we ooit zagen. Zwart fruit, sap, oude wereld, vief en schoon. Download Fiche Technique

    Prijs: € 7,95

  • Marco Porello | Barbera d'Alba 2015 'Filatura'

    Bij de rode wijnen van Marco Porello ligt de nadruk op het fruit, zo ook bij deze Barbera. Vol donker fruit, kruidig en met de kenmerkende frisse zuren van de druivensoort die de wijn fris en drinkbaar houden. Goed ...

    Prijs: € 14,95

  • Marco Porello | Langhe Favorita 2015

    Deze Favorita (alias Vermentino) komt van de 35 jaar oude wijngaard van Marco in Vezza d' Alba. Rijpe citrus aroma's, fijne, 'crispy' zuren en een onweerstaanbaar bitterje in de afdronk. Stukken bijzonderder dan de meeste Vermentino's die wij ...

    Prijs: € 9,95

  • Marco Porello | Nebbiolo d' Alba 2015

    Marco maakt een schoolvoorbeeld nebbiolo; rozeblaadjes, kersen en aards. De wijngaarden staan op een lichte zandbodem die de wijn veel elegantie meegeeft. Betaalbare nebbiolo waarmee je al meteen een beeld krijgt tot welke grootheid deze druif nog meer ...

    Prijs: € 13,95

  • Marco Porello | Roero Arneis "Camestri" 2015

    Het Roero gebied in Piemonte is dé plek om Arneis te verbouwen, de zanderige bodems van de streek zorgen voor een verfijnde witte wijn. Marco laat de schillen even in contact met het sap om zo meer geel fruit en ...

    Prijs: € 11,75

  • Tenuta Sella | Bramaterra "I Porfidi" 2005/2007

    In Bramaterra is het aandeel porfier gesteente in de bodem nog heel groot en die stukjes rots geven de wijn een rand van vurige pit en sappige tannine. Geheel eigen mondgevoel in een zeer gastronomische wijn. De 2005 ...

    Prijs: € 33,50

  • Tenuta Sella | Lessona “San Sebastiano allo Zoppo” 2006/2007

    Sint Sebastiaan de manke is behalve een kerkje in Lessona, ook een van de oudst geregistreerde wijngaarden van Italie. Al in de middeleeuwen wordt deze grond in de kadasters vastgelegd en vermeld bij verkoop. Hier komt het terroir van ...

    Prijs: € 35,50

  • Tenuta Sella | Omaggio a Quintino Sella 2005/2006

    De beste selectie druiven uit Lessona moeten de herinnering aan de Pater Familias van de Sella's eer aan doen. Van 50 jaar oude stokken op de mooiste hellingen. Een jonge held met alle aristocratische trekken van het terroir ...

    Prijs: € 48,-

  • Tenute Sella | Lessona 2009

    Lessona is de thuiswedstrijd van Sella. De meest bourgondische Piemontese wijnen die wij kennen. Veel fris fruit, oranje zesten, mineraliteit, spanning en lengte. Wijnen die licht aandoen, dat toch niet echt zijn en daarom moeiteloos eten dragen. De ...

    Prijs: € 29,-