Vie di Romans | Gianfranco Gallo

De witte wijnen van Vie di Romans behoren tot de grootste wijnen van Italië. Jong zijn ze al boeiend om te drinken, maar ze hebben een waanzinnig rijpingspotentieel. Niet voor niks behoren ze tot de top van Italië.

Gianfranco Gallo van Vie di Romans is mijn wijnprofessor. Vóór elk bezoek verheug ik mij weer op het komend college. Het is een zachtaardige rustige man. Samen proeven we het hele gamma en ondertussen onderwijst hij. Er blijkt elke keer wel weer een onderdeel van het wijnmaakproces, het klimaat of het terroir te zijn dat we nog niet eerder besproken hebben. Elke keer kom ik er weer wijzer vandaan. Ik moet na afloop mijn proefnotities van de nieuwe jaargang met hem delen, via Google translate vertaalt hij ze in het Italiaans. Ik mag elk jaar zijn wijnen blijven importeren dus ik denk dat ik mijn tentamen elk jaar haal.

Klimaat
Vie di Romans is gevestigd in de Isonzo – het lagere gedeelte van Friuli – tussen de Adriatische Zee en Collio. Doordat het land overdag opwarmt en ‘s nachts weer afkoelt, waait het hier vaak. De wind (de Bora, koele lucht vanuit de Alpen en de Sirocco, warm vanaf de mediterranee) blaast de druiven snel droog als ze nat zijn, daarom hoeven ze nauwelijks met bestrijdingsmiddelen te worden bewerkt. Door deze grote temperatuurverschillen rijpen de druiven langzaam wat ervoor zorgt dat de druiven meer smaak en aroma ontwikkelen. Deze omstandigheden zijn ideaal zijn voor wijnbouw.

Terroir
Gianfranco Gallo van Vie di Romans was een van de eerste wijnmakers die potentie zag in de alluviale vlakte van Friuli. Het vooroordeel dat van platte, vlakke grond geen mooie wijn kan komen gaat hier niet op. De Isonzo bestaat uit de eindmorenen van gletsjers en is dus een mengsel van gesteente uit de alpen van vele honderdduizenden jaren. De laatste gletsjer trok zich 15.000 jaar geleden terug. In die 15.000 jaar is de bodem veranderd door erosie: de grove stenen zijn vergaan tot zand en klei, door afzetting van de rivier de Isonzo en de groei en afsterving van begroeiing. De druivenstokken worden gedwongen door de vruchtbare bovenlaag diep te wortelen in de afzetting van de stenen van de gletsjers ver eronder en zo de mineralen daaruit op te nemen.

Filosofie
Veertig
jaar geleden nam Gianfranco het domein over van zijn vader en in 1978 bracht hij zijn eerste wijn uit. Vanaf 1990 zijn bijna al zijn wijnen monocépages (gemaakt van één en dezelfde druif) uit verschillende wijngaarden, deze worden gedefinieerd door de specifieke bodemsamenstelling. Gianfranco heeft een geheel eigen stijl van wijn maken. Hij houdt de opbrengsten per hectare zo laag mogelijk en ziet toe op zeer streng gebruik van bestrijdingsmiddelen – lees géén. In de kelder vindt het persen en de maceratie van de schillen onder inert gas plaats om zo meer extractie van smaak te krijgen. Vervolgens rijpen de wijnen twee jaar in de kelders, deels in staal en deel in barrique, soms nieuw, vaker gebruikt, met af en toe battonage (het omroeren van de nobele gisten). Met als resultaat grote, geconcentreerde en complexe wijnen die mensenlevens lang meegaan.

Wijnen van Vie di Romans | Gianfranco Gallo

Op zoek naar andere wijnen?