Tenute Bosco

Tenuta Bosco is een jong project van Sofia Bosco en haar man Concetto. In 2010 zijn ze pas van start gegaan. Maar het domein Piano dei Daini, onderdeel van Tenuta Bosco is al drie honderd jaar oud en kent een zeer lange historie. Ze zijn gevestigd aan de noordzijde van de Etna, dat wordt gezien als de plek waar de beste Etna wijnen vandaan komen. Ze hebben het bedrijf volledig geherstructureerd. Ze zijn biologisch gecertificeerd en maken wijnen met minimale interventie. “Je vangt de natuur en het bijzondere terroir van de Etna het best door zo min mogelijk te doen en de planten zelf te laten spreken” zegt Sofia. Zo’n oud domein weet zelf precies wat het wil zijn. Ze worden bijgestaan door de beroemde oenoloog Carlo Ferrini

Bij een bezoek aan Sicilie en de Etna vonden Sofia en haar man in 2010 een zeer oude wijngaard, de Santo Spirito in Passopisciaro, een amfitheater met allemaal oude terrassen waar zo’n 27.000 pre-phyloxera planten staan. Er staat Nerello Mascalese en Carricante aangeplant. Hier komt hun topcuvee de Vico vandaan, het wordt gezien als een van de oudste wijngaarden op de Etna. Daarnaast hebben ze nog een wijngaard in Solicchiata (Piano dei Daini). Daar komt een prachtige Etna Bianco, waar de oude carricante bij geblend wordt vandaan en hun Etna Rosso.

De noordkant van de Etna wordt gezien als de plek waar de beste wijnen vandaan komen. De wijngaarden worden er beschermd door de bergen de Nebrodi en Peloritani. De wijngaarden staan in de lavastroom van de uitbarsting van 300 jaar geleden, dat de laatste echte grote was. Het kost zo’n 100 jaar voordat een lavastroom weer klaar is voor begroeiing. De lavastroom is hard en moet eerst weer verweren voordat de mineralen vrijkomen en er weer begroting plaats kan vinden. De bodem bestaat nu vooral uit vulkanisch zand, het is zuurstofrijk en heeft een goede drainage. De stokken kunnen door de poreuze bodem goed diep doordringen en hebben daardoor ook in droge jaren geen last van waterstress.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Tenute Bosco

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?