Tenuta di Castellaro

Tenuta di Castellaro

Boven Sicilië liggen de Eolische eilanden. Een kleine cluster eilandjes van vulkanische origine. Ze worden ook wel Le sette Sorelle (de zeven zusters) genoemd. Lipari is het belangrijkste eiland van de groep gelegen in het hart van de archipel, met zo’n 11.000 bewoners ook het dichtst bevolkt. De Eolische eilanden zijn vernoemd naar Aiolos de God van de wind. In 2005 kochten Massimo Lentschen zijn vrouw Stefania Frattolillo hier een vakantiehuis. Ze waren zo onder de indruk van het eiland en de eeuwen oude wijncultuur dat ze besloten om hier een domein te starten, Tenuta di Castellaro.

Emiliano Falsini

Ze waren eerst onderdeel van het I Vineri genootschap onder leiding van Salvo Foti. De zes aangesloten wijnmakers produceerden op Sicilië en de Eolische eilanden bio-dynamische natuurwijnen van wisselend kwaliteit. Foti, die er de wijngaarden aanlegde en de kelder inrichtte is tegenwoordig bij Castellaro vervangen door Emilio Falsini, dat is de oenoloog die ook Girolamo Russo op de Etna begeleidt. Sindsdien is de ster van Tenuta di Castellaro rap rijzende.

Corinth Nero

Op het eiland staan dan hele oude rassen aangeplant zoals Corinto Nero en Malvasia di Lipari. Corinto Nero lijkt in de verte familie te zijn van Sangiovese, maar is door de eeuwen heen door virussen flink geinffecteerd. De opbrengsten zijn bijna nihil en de druiven bevatten maar één pit. Dat dit ras van uitsterving is behoed is eigenlijk een wonder te noemen of een Hercules klus van Tenuta di Catellaro om de Griekse afkomst te eren.

Lipari heeft een uniek microklimaat. Het bestaat volledig uit vulkanisch zand en is dus rijk aan mineralen zoals phosfor, potassium, ijzer, magnesium en calcium, precies wat een druivenstok heerlijk vindt. De meeste wijngaarden voor rode wijn staan aangeplant op het Piana di Castellaro op zo’n 350 meter boven de zeespiegel. De wisselingen in dag en nacht temperatuur zijn enorm wat de stokken tijd geeft om bij te komen van de hitte van de dag. De wijngaarden zijn allemaal als alberello aangeplant. De stokken staan individueel van elkaar als boompjes zo’n 1,5 meter van elkaar. Dat is een hoge aanplant van 7000 stokken per ha.

Bezoek hier de website van Tenute Castellaro

Op zoek naar andere wijnen?

 

Geen 18, geen alcohol