Sesti | Guiseppe Sesti

Graag stellen we u voor aan Giuseppe Sesti, onze nieuwste aanwinst uit Montalcino.

Sesti groeide op in Venetië. Zijn Venetiaanse achtergrond heeft Sesti geïnspireerd om opleidingen te volgen op het gebied van kunst, muziek en astronomie, hetgeen uiteindelijk zijn beroep werd. Midden jaren ‘70 kocht Sesti een vervallen kasteeltoren in het Montalcino gebied ten westen van Castelnouvo dell’ Abate: Castello Argiano. De wijngaarden liggen op zo’n 350 meter boven de zeespiegel op een bodem van zand, quartz en klei. Toen hij in 1975 het terrein met zijn jonge gezin betrok was hij er niet gekomen om wijn te maken. Sesti was op zoek naar een rustige plek om boeken over astronomie te schrijven en zijn gezin op te zien groeien. Vanwege zijn perfecte beheersing van de Engelse taal werd hij echter al snel gevraagd door Brunello producenten uit de buurt om voor hen te vertalen. Hij werd uitbetaald in lunches met Brunello, iets waar Sesti zelf bijzonder content mee was. Na jaren van vertalen wist hij bijna alles van wijnmaken in het gebied. Hij realiseerde zich dat zijn bijzondere Castello di Argiano een geweldige plek zou zijn om zelf wijn te maken.

In 1991 plantte Sesti zijn eerste wijngaard. Hij had vanaf het begin een duidelijk beeld van welke wijn hij wilde maken. Sesti is een duidelijke traditionalist. Alleen groot hout, natuurlijke fermentatie, nauwelijks sulfiet en – het zal geen verrassing zijn – hij werkt volgens biodynamische principes. Hij gelooft niet in de astronomische kalender van Rudolph Steiner. Die houdt volgens Sesti geen rekening met het langzaam verschuiven van de sterren. Dus hij volgt zijn eigen kalender. Hij bottelt bij nieuwe maan omdat dat het minste shock geeft aan de wijn en het mogelijk maakt met nauwelijks sulfiet te werken.

Het resultaat is verbluffend. Sesti zit, ondanks zijn traditionele en non-interventieve benadering qua smaak in tussen modern en old school. Het zijn volle, krachtige wijnen boordevol gezond fruit, zeer levendig en elegant maar ook met een diepe aardse rand. De wijnen tonen zich al geweldig als ze uitkomen, maar ze rijpen ook fantastisch. We hebben een kleine allocatie kunnen bemachtigen van dit zeer bijzondere domein, waar we bijzonder blij mee zijn.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Sesti | Guiseppe Sesti

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?