Tenuta Pederzana | Francesco Gibellini

Tenute Pederzana ligt in Emilliia-Romagna ten zuiden van Modena. We reden door het dal van de Po richting Modena en werden zoals wel vaker verrast door de ineens opduikende wijngaarden toen we de heuveltjes inreden. Het zijn de uitlopers van de Noordelijke Appenijnen. De wijnen liggen rondom het piepkleine domein, ze worden deels geherstructureerd door een aardverschuiving. Zelf praten ze hier liever niet over Lambrusco, het druivenras Lambrusco kent vele verschijningsvormen en de reputatie is vaak op zijn minst discutabel. Bij Pederzana praten ze dus liever over Grasparossa, het Lambrusco biotype waar zie hier mee werken. Grasparossa di Castelvetro om precies te zijn. Dit bio type is ontwikkeld door de oom van de wijnmaker met de locale universiteit. Ze maken een hele serie Grasparossa, het begint met een instapmodel die ze dit jaar voor het eerst hebben geproduceerd.

Lambrusco wordt gemaakt in een autoclaaf, een tank met een deksel, waardoor het koolzuur in de wijn gevangen wordt. Voor de instap maakt Francesco een pied de cuve: een klein deel vergiste wijn, daarmee wordt de most in de autoclaaf geïnoculeerd. Er is voor deze wijn dus maar een vergisting gebruikt. Hij wordt gemaakt in een secco en amabile variant. Beide prima zomer aperitieven en al een heel mooi breekijzer voor Lambrusco. Daarna volgend er nog een aantal “serieuzere” versies. Daarbij wordt de wijn eerst vergist tot droge wijn en dan daarna krijg de wijn een tweede fermentatie in de autoclaaf. Bij de andere wijnen is het oogst moment verschillend, vaak steeds later in het seizoen, maar ook de tijd van de tweede vergisting, die duurt een aantal maanden en dan vooral de tijd erna. De wijn blijft twee tot drie maanden na de tweede vergisting op een graad of 3 in de autoclaaf, hierdoor wordt het koolzuur in de wijn als het ware samengeperst en wordt de mousse steeds zachter. Hoe later de oogst hoe meer er tonen van krenten in de wijn komen. Wij gingen vooral heel goed op de Lambruso Tradizionale. Daarin kwamen naast de wat latere oogst de tani­­­nnes en het fruit het best tot expressie.

Francesco weet duidelijk precies wat hij aan het doen is en welke richting hij met zijn wijnen heen wil. Wij waren in ieder geval stomverbaasd over de kwaliteit en drinkbaarheid van zijn wijnen. Lambrusco heeft vaak heel harde tannines die moeilijk te temmen zijn. Door de kleine opbrengsten en de kwaliteit van het fruit blijven deze prachtig in balans met het fruit en het sap.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Tenuta Pederzana | Francesco Gibellini

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?