Nino Costa
Ongeveer 25 jaar geleden nam (Stefa)Nino Costa een besluit. Hij besloot dat hij niet langer zijn druiven wilde verkopen, maar dat hij zelf wijn wilde gaan maken. Vandaag de dag staat de tweede generatie, Alessandro, aan het roer. In 2006 trad hij toe tot het bedrijf van zijn vader, nadat hij zijn opleiding tot oenoloog in Alba had voltooid. Hij liep stages in Amerika en Frankrijk en na enkele jaren besloot hij het roer om te gooien. Hij wilde de wijnen maken zoals hij ze in zijn hoofd had, zodat ze een uitdrukking zouden zijn van zijn persoonlijkheid. En wat voor een interessante persoonlijkheid hij heeft! Dat proef je terug in zijn eigenzinnige wijnen.
Roero
De wijngaarden van Nino Costa liggen op de prachtigste plekken van de Roero, bij Canale, op de bergen Montà en Santo Stefano. Ze bevinden zich op een hoogte van ongeveer 350-400 meter boven de zeespiegel. De bodem bestaat voornamelijk uit zand, dat eigenlijk de oude zeebodem is. Deze unieke bodem geeft de wijnen een enorme frisheid, ziltheid en mineraliteit. Ze bruisen van energie, bijna alsof er rode peper in zit.
Arneis
Alessandro zijn belangrijkste productie is die van het druivenras Arneis die in de Roero het belangrijkst is. Dit inheemse druivenras excelleert op de zandbodems en krijgt er een prachtige minerale expressie en diepte van die je elders in Piemonte niet terug vindt. Nino Costa behaalde al meerdere malen de Tre Bicchieri voor zijn wijnen wat bijzonder is voor zo’n “simpel” druivenras