Nicola Gatta

Nicola Gatta had grootse plannen met zichzelf. Hij was een mega rugbytalent en zou het ver gaan schoppen in de rugby Serie A. Totdat hij zijn knie verdraaide en nooit meer terug kwam op het niveau van daarvoor. Droom aan duigen, exit Nicola Gatta de rugbyster.

Maar toch niet. De ouders van Nicola maakten al Franciacorta en vanaf zijn 20 ste hielp Nicola hun al. De meeste gaarden lagen in de vallei, maar ook hadden ze nog en aantal oudere gaarden van de opa van Nicola. Hij nam deze gaarden over van zijn ouders begon met zijn project. Nicola Gatta zit met zijn cantina dus in de heuvels aan de rand van de vlakte waar de meeste Franciacortaproducenten gevestigd zijn. Ooit begon het in deze heuvels, maar producenten zakten af naar de vlakte rondom het lago d’Iseo omdat daar het veel makkelijker is om wijngaarden te bewerken dan in de steile heuvels.

De cantina van Nicola ligt in het amfitheater van Gussago Stellatica op een hoogte tussen de 350-650 meter. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei en is een omhooggeduwde zeebodem. Van gaard tot gaard verschilt de bodem. Er zijn percelen met meer donkere bodem en gaarden met meer algen en ijzercomponenenten. Nicola werkt volgens bio-dynamische principes geleerd in de champagnestreek. De aanplant bestaat voor bijna gelijke delen uit Pinot Noir en Chardonnay. Zijn eerste gaarden zijn aangeplant door zijn ouders in de jaren ’70 en zijn klonen uit de champagnestreek die laat rijpen en weinig suikers aanmaken. Voor nieuwe gaarden gebruikt hij klonale selectie. Hij stekt dus van zijn wijngaarden op nieuwe onderstokken. De fermentatie is op staal en de rijping op tonneau waar 20% nieuw van is elk jaar. Hij werkt met de metodo perpetuo. Dat houdt in dat hij in vaten verschillende jaargangen blend. Elk jaar haalt hij er 20% uit en voegt dan de nieuwe jaargang toe. Dit aandeel wordt nog steeds uitgebreid. Hij heeft nu jonge vaten waar vier jaargangen inzitten, maar ook al vaten waar 12 jaren inzitten. De wijnen hebben een hoge zuurgraad en een lage PH zodat hij geen sulfiet hoeft toe te voegen. De wijn is van nature beschermd door deze hoge zuren. Per cuvée besluit hij welke reservewijn hij gebruikt. Hij blend dan 20% van een reserve wijn met de nieuwe jaargang die rijpen dan 5 maanden op hout voordat ze geblend worden dan worden ze gebotteld voor de tweede fermentatie in de fles. Nicola kijkt per wijn hoeveel manen hij gerijpt moet worden. Cuvées met alleen Chardonnay rijpen korter, die met meer Pinot Noir en oudere reservewijn rijpen langer sur latte.

Ooit begon hij met het langer laten rijpen sur latte van zijn wijn om te kijken hoe de wijn zich zouden ontwikkelen. Dat leidde tot de Molener en de Arcano. Die respectievelijk 8 en 15 jaar sur latte rijpen. Nicola past uiteraard elk jaar dingen aan in zijn kelder dus de oude bottelingen geven een beeld van de Nicola van 8 en 15 jaar terug.

Ondanks dat zijn gaarden binnen de DOCG van Franciacorta liggen besloot hij 6 jaar geleden de denominatie te verlaten. Hij wilde niet voldoen aan de regels die het consorzio oplegt. Sindsdien is zijn ster alleen maar gestegen en zien wij in hem de ongekroonde koning van het Franciacorta gebied. Samen met zijn buren van Ca del Vent laat Gatta zien wat het echte grote potentieel is van dit gebied.

Op zoek naar andere wijnen?

 

Geen 18, geen alcohol