Morella | Lisa Gilbee – Gaetano Morella

Lisa Gilbee komt van origine uit Australië. In 1992 vertrok ze naar Italië voor een stage bij Castello di Ama in Toscane. Daar verloor ze voorgoed haar hart aan de Italiaanse wijn. Vervolgens werkte Lisa bij verschillende grote wijnbedrijven verspreid over Italië. Uiteindelijk kwam ze uit in Puglia waar ze haar huidige man Gaetano Morella ontmoette. Gaetano is de zoon van een druiventeler. Het duo besloot in de gemeente Manduria wijn te gaan maken van bush vines – 40 tot 80 jaar oude Primitivostokken, vaak nog van oorspronkelijke klonen. De eerste jaargang van hun wijnen was 2001. Deze wijnen vielen zo goed in de smaak dat Lisa en Gaetano meer oude wijngaarden aankochten. Die waren toen nog in overvloed beschikbaar. Manduria wordt door oenologen gezien als de beste plek om Primitivo te verbouwen. De stokken staan in een grondsoort die lokaal Terre Rosso wordt genoemd. De toplaag van zo’n dertig a veertig centimeter bestaat uit rode klei. Daaronder is de bodem van kalk en zeebodemafzetting. Er staat voornamelijk Primitivo aangeplant,  maar er staat ook Negroamaro, Petit Verdot en Malbec. Ook de ‘Franse’ druiven komen hier  al meer dan 100 jaar voor. De wijn van deze druiven werd ooit naar de Bordeaux geëxporteerd, om daar de wijnen wat meer body te geven. Veel van de Primitivo uit Manduria vond zijn weg vroeger ook (stiekem) naar andere wijnregio’s in Italië. Bijvoorbeeld naar de Valpolicella om daar de Amarone een duwtje in de rug te geven en de kostprijs ervan te drukken.  Lisa en Gaetano bewerken de wijngaarden biologisch-dynamisch. Alles met zo min mogelijk interventie. De most wordt in beton gefermenteerd en de wijn wordt niet overgepompt of gefilterd. De meeste wijnen krijgen een rijping op Frans eiken. Ga hier naar de site van Morella

Wijnen van Morella | Lisa Gilbee - Gaetano Morella

Op zoek naar andere wijnen?

Menu