Montevertine | Martino Manetti

Montevertine is een van de absolute topdomeinen van Italië. Montevertine is een plaatsje in de buurt van Radda, middenin het Chianti Classico gebied. Ze maken hier wijn sinds 1971. De toenmalige staalproducent Sergio Manetti kocht het huis op het domein in 1967 aanvankelijk als vakantiehuis. Niet lang daarna begon hij met het aanplanten van wijngaarden. Sergio oogstte direct succes met de wijnen van Montevertine. Het ging zelf zó goed, dat hij na een paar jaar besloot om full-time wijnmaker te worden.
Sinds 2000 is zijn zoon Martino verantwoordelijk voor het bedrijf. Hij maakt de wijnen precies zoals zijn vader dat deed: deels in beton en deels in grote foeders (vaten) van Sloveens hout en deels in barrique. De wijnmaak technieken zijn klassiek te noemen. De alcoholische en malolactische fermentatie vinden plaats in grote betonnen kuipen, daarna rijpt de wijn nog twee jaar op hout. Pergole torte ook deels op barrique.
Montevertine was de eerste producent van de zogenaamde Super Tuscan, omdat ze ervoor kozen, geheel tegen de toen geldende regels in, hun top cuvee “Le Pergole Torte” van 100% sangiovese te maken. Sergio Manetti vond het onzin zijn Sangiovese te verpesten met de toen nog verplichte toevoeging van oa malvasia. Ondertussen zijn de DOCG regels veranderd, maar tot op de dag van vandaag zetten zij op hun etiketten dan ook niet de DOCG Chianti Classico .
Montevertine maakt drie verschillende wijnen. Het Vlaggeschip Le Pergole Torte, deze wijn is bijna alleen op allocatie te verkrijgen. De Montevertine, die weinig onderdoet aan zijn grote broer en de “Tweede” wijn van het domein de Pian di Ciampolo.

 

Kijk voor meer informatie op de website van Montevertine.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Montevertine | Martino Manetti

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?