Monteraponi | Michele Braganti

Centraal in het Chianti Classico gebied bij Radda ligt het gehucht Monteraponi van eigenaar Michele Briganti. Dit gehucht dat stamt uit de tiende eeuw was vroeger het woonhuis van Graaf Ugo van Toscane. Gelegen op een hoogte van 470 meter is het een van de hoogst gelegen wijngebieden van Toscane. Monteraponi is nu een verzameling huisjes die deel uit maken van het agriturismo van Michele. De afgelopen 20 jaar heeft hij de cantina steeds verder gemoderniseerd en opgeknapt.
Een aantal van de wijngaarden zijn al oud en Michele zag de potentie van het fruit en het domein. De wijngaarden werden verpacht, maar dat contract liep af na twintig jaar. Michele besloot om zelf het domein voort te zetten. De eerste jaren besteden hij aan de biologische conversie van de wijngaard. Vanaf 2003 produceert hij zijn eigen wijnen. Ondanks dat hij van huis uit jurist is en geen wijnmaker, heeft hij precies voor ogen wat voor wijnen hij wil produceren.
Monteraponi heeft van oudsher een aantal single vinyards. De oudste is de Campitello wijngaard die uit 1986 stamt, de hoogste gelegen wijngaard op 550 meter is de Baron Ugo gaard, het paradepaard van het domein. Recentelijk heeft Michele een aantal nieuwe wijngaarden aangelegd die de komende jaren in productie komen. Hij doet daar nu nog zeer geheimzinnig over.
Zijn grote voorbeeld hiervoor is de nabijgelegen producent Montevertine, ook een van onze favorieten. Michele werkt samen met wijnmaker Maurizio Castelli, die ook de wijnen maakt voor Podere Boscarelli. Net als bij Montevertine domineren bij Monteraponi betonnen kuipen en grote foeders (vaten) in de kelder. We zijn diep onder de indruk van de elegante wijnen van Monteraponi. Ze zijn spatzuiver, het is sangiovese in optima forma.

Kijk voor meer informatie op de website van Monteraponi.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Monteraponi | Michele Braganti

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?