Luigi e Gaetano Reale

Naast wijngaarden bezitten ze bij Reale ook een klein restaurant waarvan eigenaar Luigi de chef kok én wijnmaker is. Vanwege deze combinatie dus nu al mijn grote held. Ik heb zowel zijn gerechten als zijn wijn geproefd en beiden doen naar meer verlangen. Het is ook de eerste keer dat ik deze, in mijn opzicht totaal logische combinatie, tegen kom.

Reale is gevestigd in Tramonti aan de Costa Amalfi. Tramonti betekend in het Italiaans zonsondergangen, wat aan deze dramatisch kust logisch klinkt, maar moet hier als tra-i-monti, tussen de bergen begrepen worden. Tramonti ligt wat landinwaarts, de wijngaarden zijn dan ook hoger gelegen tot zo’n 500 meter boven de zeespiegel. Uniek aan dit gebied zijn de bijzondere druiven rassen en de oude pre-phylloxera wijngaarden.

Pre-phylloxera houdt in dat de wijngaarden nog stammen voor de tijd van de Phylloxera druifluis die in de 19de eeuw bijna alle wijngaarden in Europa heeft verwoest.  De druifluis heeft hier nooit zijn verwoestende werk kunnen doen omdat hij niet kan overleven in vulkanische zandbodems. De Vesuvius is op dit moment een slapende vulkaan, maar is in de duizenden jaren hiervoor meerdere malen heftig uitgebarsten. Vaak beginnen de uitbarstingen met een enorme hoeveelheid aan rook, as en stenen die uitgespuwd worden en het omliggende gebied bedekt onder een metersdikke aslaag. De druivenstokken die in deze aslaag zijn aangeplant worden dus van nature beschermd tegen de druifluis.

Als je de eerste keer de wijngaarden bezoekt maakt dat bijna eenzelfde gevoel los als het Sequoia bos in het Yellowstone national park in America. Niet geheel vanwege de grootte uiteraard, maar wel vanwege de mate van bijzonderheid. De gaarden, voor zover je zo kan noemen, bestaan uit enorme wijnbomen die als pergola staan aangeplant. De stronken zijn enorm en  de takken zeer lang en waaieren ver uit. Er staan maar zo’n 1100 planten per hectare terwijl tegenwoordig tussen de vier en zesduizend normaal is. Je kan je dan ook voorstellen dat de opbrengst extreem laag is.

Reale heeft in totaal 26 hectare wijngaard en maakt daar maar 12.500 flessen van. Ook het bewerken van de gaarden is extreem arbeidsintensief. Het snoeien en oogsten van deze oude gaarden duurt vaak maanden, terwijl daar in hedendaagse wijngaarden slechts enkel dagen tot weken tegenover staan. Bezoek hier de website van Reale

Op zoek naar andere wijnen?