Le Due Terre
Flavio en zijn dochter Cora zijn denk ik de allerliefste knuffelwijnproducenten die ik ken. Ze zijn volledig oprecht in alles en enorm gastvrij. Geen geheimen of dubbele bodems, hier is alles what you see, what you get. Maar de smaak van hun wijnen is bijna onnavolgbaar. Complexe wijnen met diepte, kracht en lengte. Flavio maakt zijn wijnen traditioneel zoals ze vroeger ook al gemaakt werden. “Ik doe eigenlijk niks, jij zou het ook kunnen” fluistert hij me wel eens toe. Dat zou een mooie wereld zijn waar iedereen op eenvoudige wijze absolute top wijnen zou maken. Ik geloof toch meer in de hand van de meester Flavio.
Prepotto
Le Due terre is gevestigd in Prepotto in de Colli Orientali del Friuli. Dit wat noordelijker gelegen gebied van Friuli is bekend vanwege zijn rode wijnen. In de Isonzo en de Collio is het vaak te koud en te nat om blauwe druiven goed te laten rijpen. Doordat de Colli Orientali verder landinwaarts liggen heeft het meer een landklimaat en kunnen blauwe rassen wel goed rijpen. Flavio Basilicata heeft internationale druivenrassen aangeplant staan zoals Merlot, en Pinot Nero, maar ook die inheemse rassen Schioppetino en Refosco.
Due terre -twee bodemsoorten
Al vanaf het begin in de jaren negentig bewerkt Flavio zijn wijngaarden biologisch dynamisch. Hij mompelt dat er nu een naam aan is gegeven, maar dat hij het altijd zo gedaan heeft omdat hij vind dat je altijd in harmonie met de natuur moet werken om druiven van hoge kwaliteit te kunnen oogsten. Het bedrijf dankt zijn naam aan de twee verschillende bodemsoorten waar de wijngaarden op staan. Enerzijds klei en anderzijds op Ponka. Een bodemsoort die je veel aantreft in Friuli. Arme bodems van zandsteen met ijzer en vulkanische elementen.
Geen inteventie
In de kelder is er nauwelijks interventie tijdens het wijnmaken. Voor de witte wijnen vind de (spontane) vergisting plaats in barrique. Gedurende twee weken gisten de schillen mee, dan rijpt de wijn 22 maanden op hout. Ook voor de rode wijn vindt de (spontane)vergisting plaats in barrique, ook de malolactische gisting vind plaats in de barriques. Na de malolactische gisting wordt de wijn op het depot gelaten om te rijpen. Flavio wil de wijn zo min mogelijk verstoren en hoeft dan ook geen sulfiet te gebruiken in zijn wijnen.