Lamoresca

Begin 2024 werden we benaderd door Simon Rizzo van het wijnhuis Lamoresca. Hij wilde zich graag komen voorstellen en ons zijn wijnen laten proeven. Wij zijn niet altijd even happig om met elke producent af te spreken, maar de reputatie van Lamoresca waren we van bewust en dus ook wel vereerd door hun interesse, en dus sprake we af voor wat een imponerende proeverij bleek te zijn.

San Michele di Ganzaria

Lamoresca ligt in het hart van Sicilië. In 2000 werd het domein aangekocht, toen stonden er alleen nog hele oude olijfbomen. Deze soort heet Moresca, het domein is dan ook vernoemd naar deze oude olijfboomsoort. Lamoresca is gevestigd op een plek waar van oudsher eigenlijk geen wijnbouw plaatsvond, vlakbij het plaatsje San Michele Di Ganzaria op zo’n 430 m boven de zeespiegel.

Het is de geboortegrond van Filippo Rizzo, de vader van Simon. Filippo heeft lange tijd een Italiaans restaurant gehad in België en werkte daar veelal met bio-dynamische en natuurlijk gemaakte wijnen. Hij is op het bedrijf van zijn ouders wijngaarden aan gaan planten, die hadden vooral olijfbomen en cactussen staan. Zij konden dan ook tijdens de overgangsperiode tussen wonen in België en het vertrek naar Sicilië voor de gaarden zorgen. De bodem bestaat er deels uit zware klei die veel zout bevat en percelen die veel zand in de bodem hebben.

Het is geen makkelijke bodem voor wijngaarden en de planten moeten vooral als ze jong zijn vechten om te overleven in de droge omstandigheden. Lamoresca werkt uiteraard biologisch en met zo min mogelijk interventie. Ze werken hard aan biodiversiteit, niet alleen in de gaarden, maar ook door bossen aan te planten rondom het domein.

Werkwijze:

Filippo Rizzo is een autodidact, hij leerde door stages te lopen bij andere wijnmakers en door alles wat los en vast zit te lezen over het fermentatieproces, hygiene, het werk in de wijngaarden en de oogst. Met vallen en opstaan heeft Lamoresca een geheel eigen stijl weten te ontwikkelen en elk jaar proberen ze zich weer te verbeteren. Er wordt alleen gewerkt met perfect fruit, er wordt zeer veel tijd geïnvesteerd in het werk in de wijngaarden en er is een rigoreuze selectie van de druiven voordat ze de fermentatietanks in gaan. Alleen dan kun je zo puur mogelijk werken en met zo min mogelijk interventie. De wijnen zijn puur en sappig, gebalanceerd, kruidig en fruitig en een perfecte expressie van het terroir in dit warme zuiden van Sicilië.

druivenrassen:

Catterato
Een ras dat je veel vind op Sicilië, Lamoresca heeft Catterato Lucido aangeplant. Minder opbrengst, hogere kwaliteit. De wijngaard is aangeplant als Bush Vines en staat in een zanderige bodem die we wijn veel elegantie weergeeft.

Vermentino
Wit ras wat het altijd goed doet in een warm klimaat, Bush Vines in een kleibodem die de wijn wat zilts meegeeft.

Frappato
Het grootste deel van de aanplant bestaat uit Frappato, nerocapitano genoemd in het locale dialect. Frappato zorgt voor sappige frisse huidige wijnen dei je ook gekoeld kunt drinken.

Nero d’Avola
Een wat duister druivenras met verschillende gezichten. Bij Lamoresca hebben ze de sleutel tot elegantie gevonden tot dit druivenras.

Nerello Mascalese
Ras wat je op Sicilië vooral op de Etna vind. Hier staan de stokken niet in een vulkanische bodem, maar in klei wat een andere expressie geeft.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Lamoresca

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?