Guido Porro
Sommige mensen regeren in stilte. In hun eigen hoekje van een regio maken ze onverstoorbaar hun wijnen. Hoog gewaardeerd door hun collega’s, maar voor de buitenwereld onbekend. De familie Porro is zo’n producent. Al zes generatie verbouwen ze druiven in Serralunga in Piemonte. Sinds de jaren 70 bottelen ze zelf hun wijnen. Ze zijn deel van de wijngaard, familie van elkaar. Nebbiolo, barbera en dolcetto zitten in hun DNA. De kleine opbrengst van zo’n 25.000 flessen is sneller uitverkocht dan de kaartjes voor Lowlands. Er is voor Guido dus ook eigenlijk geen reden om op zoek te gaan naar meer bekendheid. Gelukkig kregen we een vinger tussen de deur. Sterker nog, de deur stond gewoon open. Guido en zijn vrouw zijn zeer hartelijke mensen en verwelkomen al hun bezoek met evenveel enthousiasme. Eenzelfde enthousiasme voel je als je de wijnen proeft.
Barolo
Er is in de kelder in de afgelopen jaren niet veel veranderd bij de familie Porro. Betonnen kuipen voor de fermentatie en grote foeders van Sloveens eiken voor de rijping van de wijn. Het werk in de wijngaarden is minutieus en zorgvuldig. De druiven worden gekoesterd, want Guido gelooft dat de wijn gemaakt wordt in de wijngaard. Met gezond, krachtig rijp fruit is het prettig wijn maken. In de kelder hoef je het proces alleen te begeleiden en nauwelijks te interveniëren. En dat proef je, de wijnen zijn sappig springlevend, en hebben een bijna onpiemontese soepel en zachtheid. Maak kennis met de onbekende diamant. Let op, slechts zeer beperkt te krijgen. Ga hier naar de site van Guido Porro