Guglielmo Manenti

Manenti – Vittoria

Guglielmo Manenti is een luchtvaart ingenieur en werkt nu al s ingenieur bij een oliemaatschappij. Hij is bijna op de pensioengerechtigde leeftijd en kan niet wachten totdat hij al zijn tijd aan zijn wijngaarden en nieuwe kelder kan besteden. Het is een vriendelijke oudere man met zachte gelaatstrekken en lieve ogen. 15 jaar geleden infecteerde een bevriende wijnmaker hem met het wijnvirus. Een jaar later in 2006 kocht hij zijn eerste wijngaarden en maakte zijn eerste Cerasuolo di Vittoria in samenwerking met Salvo Foti. Hij is gevestigd in Contrade Bastonaca, in de provincie Ragusa in het zuiden van Sicilië.

Salvo Foti wordt wel gezien als het geweten van Sicilie en dan vooral van de Etna. Hij propageert het gebruik van inheemse druivenrassen en ziet die het liefst aangeplant als alberello: losstaande boompjes die per stuk ondersteund worden. Hij geloofd in handwerk en een goede zorg van de wijngaarden volgens biologische en biodynamische principes.

Manenti was zijn tijd al voorruit bij zijn keuze om vooral veel Frappato aan te planten. Hij vind deze druif de toekomst voor het Vittoria gebied. Frappato geeft fruitige expressieve zachte wijnen, maar rondom Bastonaca ook al wat dieper paarser fruit. De bodem bestaat uit een top laag van 45 cm van rood zand (sabbia rosso) en dan een keiharde laag zandsteen die als een spons water vasthoud. De laag komen de wortels moeilijk door maar zorgt wel dat er geen waterstress optreed in de hete zomers.

De afgelopen jaren maakte Guglielmo zijn wijnen in de kelder van Gulfi, nu heeft hij een prachtige oude boerderij en historische wijnmakerij gekocht midden tussen zijn wijngaarden. Het gebouw was compleet verwaarloosd, maar is nu bijna geheel gerenoveerd. De volgende jaargang 20121 zullen de wijnen dus helemaal in house gevinivieerd worden. Wij verwachten dat de kwaliteit dan nog verder omhoog zal gaan.

Bezoek hier de site van Manenti

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Guglielmo Manenti

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?