Giovanni Dri – Il Roncat Bijzondere zoete wijnen van de uitlopers van de Alpen
Aan het eind van de regio Friuli colli Orientali ligt het dorpje Ramandolo. Het is het meest Noordelijke wijndorpje van de regio Friuli aan de voet van de Monte Bernardia het begin van de Juliesche Alpen. Ramandolo heeft een uniek microklimaat waarin de druiven ondanks de noordelijke ligging en de vele regens heel mooi rijp worden. Er is zelfs mogelijkheid tot late oogst. In de jaren 30 van de vorige eeuw startte de vader van de huidige eigenaar Giovanni Dri er een wijnbedrijf. Op oude foto’s staat de familie afgebeeld met een wijnfles wat zeer bijzonder is omdat er toen nog niet veel producenten waren die zelf hun wijnen bottelden.
Geschiedenis
De bijzondere zoete wijnen uit dit gebied vonden toen al hun weg naar de hoven in Europa. De vader van Giovanni had echter het beste met zijn zoon voor en stuurde hem juist naar de universiteit, zodat hij niet in de wijnbouw terecht zou komen. Wijn maken in Ramandolo was keihard werken en bepaald geen vetpot in die tijd. Giovanni Dri vond na zijn afstuderen een baan bij het ministerie van landbouw in Milaan en keerde alleen af en toe in het weekend terug naar Ramandolo. Hij nam wel elke keer de wijn van zijn vader mee terug naar Milaan en dat werd een steeds groter succes bij zijn vrienden en in restaurants in Milaan.
Het begin
In 1976 keerde hij vanuit Milaan terug naar Ramandolo en begon hij meer wijngaarden aan te planten overtuigd van de kwaliteit van Ramandolo wijnen. Hij zorgde eigenhandig ervoor dat Ramandolo de DOC status kreeg. De jaren 90 van de vorige eeuw waren de hoogtij dagen van het succes. Ondertussen heeft dochter Stefania de teugels van haar vader overgenomen en is het de hoogste tijd dat succes weer terug te brengen want de wijnen zijn meer dan fantastisch.
Verduzzo Giallo
De wijngaarden in Ramandolo liggen op een hoogte van 300-350 meter boven de zeespiegel en de bodem bestaat uit flysch, een gesteente van gestapelde marine sedimentlagen. De wijnen in Ramandolo worden gemaakt van het witte druivenras Verduzzo Giallo. Een ras dat van nature veel suikers bevat en wat bijzonder is: tannines. De Ramandolo wijnen zijn dan ook (bijna) altijd zoet. De restsuikers pakken de tannines als het ware in en geven de wijn een prettige structuur en complexiteit. De wijn ruikt naar abrikoosjes, honing en gecaramelliseerde amandelen. In Italië zijn bijna alle dessertwijnen van gedroogde druiven gemaakt in Ramandolo echter hebben ze hun natuurlijke suikers behouden. De fermentatie wordt gestopt door de wijn terug te koelen en te filteren. De wijnen zijn diep gekleurd, dat komt niet door oxidatie of rijping, maar is de natuurlijke kleur van het sap. De DOCG schrijft minimaal 12 maanden houtrijping voor. Giovanni Dri voedt zijn wijnen 18 maanden op gebruikte houten vaten op. Hij wil geen houtinvloed in de wijnen. Naast de zoete wijnen maken ze ook nog een aantal rode wijnen waarvan we de Schiopettino selecteerde. En hele elegante, bijna Pinot Noir-achtige rode wijn.