Fratelli Alessandria

In 2009 ontmoetten we de familie Alessandria voor het eerst. We waren op zoek naar de nieuwe generatie Barolo producenten. En vonden bij Fratelli Alessandria precies wat we zochten. Fratelli Alessandria is van de oude stempel. In hun statige familieboerderij in Verduno  maken ze wijn volgens ouderwetse signatuur. De kelders staan vol met betonnen fermentatiekuipen en foeders (grote vaten) van Sloveens eiken en Frans eiken. Minimale houtinvloed dus, dit om de maximale expressie van hun wijngaarden tot uiting te laten komen.
Het werk in de kelder is gericht op minimale interventie, de fermentatie is spontaan de wijn wordt niet geklaard of gefilterd. In de wijngaarden is wel veel veranderd. Er vind een strenge selectie an het fruit plaats en er wordt alles aan gedaan het fruit perfect rijp te oogsten.
Fratelli Alessandria hebben een aantal wijngaarden rondom Verduno, hier komen de lichte en elegante Brolo’s vandaan. Het aandeel calcium en klei is hier wat lager waardoor de zuren ende tannines wat zachter zijn. Bijzonder aan Verduno is ook het druivenras Pelaverga een unieke druif die je bijna nergens anders in Piemonte vindt.
Fratelli Alessandria wordt tegenwoordig door Vittore Alessandria en zijn oom Alessandro gerund. Vittore is de stuwende kracht achter het domein en hij heeft ook gezorgd voor al het succes van de afgelopen jaren. Konden we in 2009 nog oude jaargangen kopen, dat is nu definitief voorbij. De wijnen zijn internationaal zeer gewild en worden tegenwoordig streng gealloceerd. In de wijnen van deze oom en neef proef je niet alleen hun terroir, maar vooral ook de typiciteit van Piemontese druivensoorten. De stijl is klassiek, maar ze werken duidelijk naar veel fruit expressie. De maceratie is zo’n 30 dagen op de schil en daarna lange rijping op groot hout.

Kijk voor meer informatie op de website van de Fratelli Alessandria.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Fratelli Alessandria

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?