Edi Keber

Edi Keber bewijst sinds jaar en dag dat grote, complexe witte wijn geen houtopvoeding behoeft. Met perfect fruit en betonnen kuipen maakt hij buitengewone, gestructureerde wijnen die tientallen jaren kunnen rijpen.
Edi krijgt in de gidsen ieder jaar de hoogste onderscheiding voor zijn witte wijnen. Tot 2008 maakte hij twee witte wijnen, een van 100% friulano en een Collio blend. Hij besloot echter dat de echte Friulaanse expressie pas tot uiting komt in een blend van verschillende druivensoorten die elk een functie hebben. Dit doen ze ook zo in Bordeaux, maar dan met blauwe druiven. Nu zit al zijn Friulano in zijn Collio blend, samen met Malvasia Istriana en Ribolla Gialla. Deze druiven zorgen respectievelijk voor body, parfum en fraîcheur. In Friuli noemen ze bodem van de wijngaarden van Keber ponca: arme bodems van zandsteen met ijzer en vulkanische elementen. Dit geeft zijn wijnen mineraliteit en kracht.
Keber werkt alleen nog maar met betonnen kuipen. Deze zijn van binnen bekleed met glas, dus eigenlijk vergist en rijpt de wijn in hele grote flessen. Hij heeft jaren geleden zijn RVS-vaten de deur uitgedaan omdat dit materiaal naar eigen zeggen te steriel en onpersoonlijk is. Beton geeft karakter aan zijn wijnen. Temperatuurschommelingen zijn bovendien minder heftig in beton dan in RVS, en daarom makkelijker te controleren. In een stabiel klimaat verloopt de vergisting veel rustiger, en dat proef je. Daarnaast zet Edi zich in voor Collio en de inheemse druiven, om zo meer aandacht te creëren voor dit unieke stukje Italië.  Tegenwoordig doet Edi een stapje terug en ligt de verantwoordelijkheid van het wijn maken grotendeels bij zoon Kristian Keber, de volgende in lijn van een traditie van wijnmakers in de familie.

Bezoek de website van deze producent

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Edi Keber

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?