Edi Keber
Edi (Kristian) Keber bewijst sinds jaar en dag dat grote, complexe witte wijn geen houtopvoeding behoeft. Met perfect fruit en betonnen kuipen maakt hij buitengewone, gestructureerde wijnen die tientallen jaren kunnen rijpen.
Edi krijgt in de gidsen ieder jaar de hoogste onderscheiding voor zijn witte wijnen. Tot 2008 maakte hij twee witte wijnen, een van 100% friulano en een Collio blend. Hij besloot echter dat de echte Friulaanse expressie pas tot uiting komt in een blend van verschillende druivensoorten die elk een functie hebben. Dit doen ze ook zo in Bordeaux, maar dan met blauwe druiven. Nu zit al zijn Friulano in zijn Collio blend, samen met Malvasia Istriana en Ribolla Gialla. Deze druiven zorgen respectievelijk voor body, parfum en fraîcheur. In Friuli noemen ze bodem van de wijngaarden van Keber ponca: arme bodems van zandsteen met ijzer en vulkanische elementen. Dit geeft zijn wijnen mineraliteit en kracht.
Keber werkt alleen nog maar met betonnen kuipen. Deze zijn van binnen bekleed met glas, dus eigenlijk vergist en rijpt de wijn in hele grote flessen. Hij heeft jaren geleden zijn RVS-vaten de deur uitgedaan omdat dit materiaal naar eigen zeggen te steriel en onpersoonlijk is. Beton geeft karakter aan zijn wijnen. Temperatuurschommelingen zijn bovendien minder heftig in beton dan in RVS, en daarom makkelijker te controleren. In een stabiel klimaat verloopt de vergisting veel rustiger, en dat proef je. Daarnaast zet Kristian zich in voor Collio en de inheemse druiven, om zo meer aandacht te creëren voor dit unieke stukje Italië. Kristian maakt tegenwoordig zowel in de Collio als in Slovenië wijn. Hij werkt met minimale interventie en spontane fermentatie van zijn wijnen. Het zijn grote wijnen barstensvol energie en karakter. In de Brda maakt hij in zeer klein oplagen en traditionele gesacreerde wijn.