Col di Lamo

Onze kennismaking met Giovanna Neri vond plaats in februari 2021, dankzij een goede vriendin. Ondanks de uitdagende periode van de coronapandemie, waren we direct onder de indruk van de wijnen van Col di Lamo.

Giovanna Neri is de zus van Giacomo Neri, bekend van Casanova di Neri. In de jaren negentig erfden ze beide de helft van de wijngaarden toen hun vader overleed. Hoewel ze een tijdlang samen wijnen produceerden, aarzelde Giovanna toen haar broer voorstelde om de wijngaarden onder één naam en bedrijf te bundelen. In 2003 nam ze de moedige beslissing om haar eigen Cantina te starten. Als vrouw ondervond ze aanvankelijk moeilijkheden, waarbij financiering voor de kelder en werktuigen niet gemakkelijk te verkrijgen waren. Desondanks zette ze door en trotseerde ze tegen de stroom in. Uiteindelijk resulteerde haar vastberadenheid in de bouw van een moderne en prachtige Cantina, die in 2015 werd voltooid.

Col di Lamo bevindt zich in Torrenieri, het deel van het Montalcino-gebied tussen Montalcino en Val d’Orcia. De bodem bestaat uit zand en klei. Met 11 hectare aan wijngaarden produceert Giovanna ongeveer 27.000 flessen wijn. Ze hanteert een biologische aanpak zonder enige interventie. In de kelder maakt ze gebruik van betonnen vergistingskuipen en grote houten foeders. Tegenwoordig is haar dochter toegetreden tot het bedrijf en leert ze het ambacht van haar moeder. Samen creëren ze diepgaande en doorleefde wijnen, die zowel rustiek en krachtig als elegant en vrouwelijk zijn. Col di Lamo is niet alleen een wijnmakerij, maar ook een verhaal van doorzettingsvermogen en gepassioneerde toewijding aan het ambacht van wijn maken.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Col di Lamo

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?