Castello di Verduno

Castello di Verduno is gevestigd in het Noorden van het Barolo gebied in het plaatsje Verduno. Toch maken ze zowel Barolo als Barbaresco. Dat komt door het huwelijk van Gabriella Burlotto en Franco Bianco. De Burlotto familie kocht in 1909 het Castello van het Huis van Savoie, zij maakten hier al wijnen sinds midden 18de eeuw. Franco komt uit een familie die al vier generaties wijn maakt in Barbaresco. Na het huwelijk hebben ze beiden domeinen samengevoegd tot Castello di Verduno. De Barbaresco’s worden nog wel gevinifieerd in de kelder in Barbaresco, anders mag het geen Barbaresco heten.
De flesrijping vind wel plaats in de kelders in Verduno. In 2000 begon de huidige jonge, en zeer getalenteerde wijnmaker, Mario Andrion bij het Castello. Onder zijn leiding is het domein uitgegroeid tot een van de hoofdrolspelers in niet alleen Verduno, maar ook de rest van Piemonte. Wellicht niet qua formaat maar wel qua respect en filosofie.
Bij Castello di Verduno maken ze op de klassieke manier hun wijnen. De fermentatie vindt plaats in open kuipen en duurt voor de Barolo’s en Barbaresco’s tot wel 90 dagen met de zogenaamde Submerged Cap methode. Daar wordt de “kap” die uit de schillen bestaat na een dag of dertig veertig naar beneden in de wijn geduwd en dus nog twee manden meegerijpt met de wijn. Dit zorgt ervoor dat de tannines zijde zacht worden. Daarna volgt een lange rijping op grote foeders van Sloveens eikenhout. Ze geven de wijnen alle tijd om tot wasdom te komen. De Barolo’s en Barbaresco’s rijpen 20 maanden op hout of langer voordat ze gebotteld worden. Dan volgt nog een flesrijping van minimaal 6 maanden voordat ze op de markt komen.

Ga hier naar de site van de producent

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Castello di Verduno

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?