Carlone Davide

Davide Carlone is gevestigd in het Noorden van Piemonte waar de kleine gebiedjes Boca, Gattinara, Lessona en Brammaterra gebroederlijk tegen elkaar aanliggen. Davide zijn domein ligt in Boca. Dat Boca nog bestaat is grotendeels te danken aan zijn opa die hier al de wijngaarden had en als enige gewoon nooit gestopt is met wijnmaken. Davide’s familie verkoopt machines en heeft een ijzerwerkplaats. Davide heeft zijn opa van jongs af aan geholpen en het was voor hem dan ook niet meer dan logisch om het werk van zijn opa voort te zetten. De eerste wijngaard die hij bewerkte was van zijn oom geweest. Al snel ontwikkelde Davide een diepe passie voor de wijngaarden en het verbouwen van druiven.

Ondertussen hebben deze voorheen onbekende regio’s een heel klein beetje de wind in de rug gekregen en denk ik ook dat we er de komende jaren heel veel van gaan horen. Boca is het hoogst gelegen gedeelte van de gebiedjes en uniek in zijn bodemsamenstelling. Ooit was het een supervulkaan die uitdoofde en toen de continenten tegen elkaar aan “botsten” als het ware omgevallen is. De bodem is dus geheel vulkanisch van porfir gesteente. Een gesteente gevormd door lavastromen en eigenlijk vergelijkbaar met graniet in samenstelling maa dan van vulkanische origine. De toplaag bestaat uit verweerd en geerodeerd porfir.

Davide is als een van de eerste nieuwe wijngaarden aan het aanplanten. Voor de aanplant van de nieuwe gaarden gebruikt hij verschillende klonen van nebbiolo, elke kloon geeft weer een andere expressie van het terroir. Het werk in de wijngaarden is voor Davide het belangrijkst er worden geen pesticiden etc gebruikt in de kelder werkt hij volkomen natuurlijk. Alleen van perfect fruit kan je zonder interventie geweldige wijn maken. Sinds 2019 is onze held en grote roerganger van Noord Piemonte Cristiano Garella de adviseur van Carlone. Zijn werk bestaat eruit de wijnen van Carlone nog meer finesse en complexiteit te geven.
 

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Carlone Davide

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?