Ik ben groot fan van Greco di Tufo. En sinds kort groot fan van Benito Petrillo en zijn micro Azienda: Calafè. Benito en ik delen dan ook onze passie voor Greco di Tufo. In Campania waar de Greco vandaan komt wordt altijd de Fiano als de nummer één gezien. De druif met de meeste complexiteit en spanning. Ik denk daar al enige tijd het mijne van, zeker vanwege het feit dat ik Greco’s heb geproefd (en geïmporteerd) die ik fenomenaal vond. Maar het is inderdaad niet makkelijk om echt goede Greco te vinden. Het doet mij een beetje denken aan een uitspraak van Michael Broadbent een beroemde wijnkenner uit Engeland. Hij zei ooit: You can drink a beautiful claret (Bordeaux) every day, but you only drink great Burgundy once in your life.” Zo lijkt het ook met Greco en Fiano gesteld. Fiano van hoge kwaliteit vind je makkelijker dan Greco. Mijn zoektocht lijkt echter voorbij nu ik Calafè heb gevonen Benito Petrillo heeft een lange carrière achter de rug als uitgever en publicist. Nu, in de herfst van zijn leven heeft hij zich over gegeven aan zijn andere grote passie: de greco druif. In 1998 plantte hij een wijngaard aan met behulp van een vriend Gennaro Reale van de Landbouw Universiteit van Pisa, die overigens nu nog steeds verantwoordelijk is voor het werk in de kelder. Een paar jaar later kon hij ook nog een oude wijngaard aankopen. 2006 was het eerste jaar dat hij zijn wijn gebotteld heeft. Van zijn jonge wijngaard maakt hij zijn basis Greco en van zijn ‘Ariavecchia’ wijngaard een cru. Daarnaast maakt deze Greco-afficionado ook een fenomenale Taurasi. Een Taurasi die weer doet begrijpen waarom deze wijnen tot de grote rode wijn van Italie behoort. Benito gaat zeer zorgvuldig te werk. Zo wordt de greco handmatig geoogst en met de hele trossen geperst. Vervolgens ‘decanteert’ Benito de most (dat duurt 36 uur) om zo de onzuiverheid in het sap naar de bodem te laten zakken. Daarna start pas de fermentatie. Na de fermentatie krijgt een klein deel ook nog malolactische gisting. Greco heeft zeer hoge zuren, die moet wat getemperd worden. De wijn wordt dan nog een jaar op zijn gistresten bewaard. Af en toe vindt er battonage plaats. Tenslotte rijpt de wijn ook nog een jaar op fles, voordat hij op de markt komt. Lees hier meer over ons recente bezoek aan Campania Bezoek hier de website van Calafè