Bambinuto

Bambinuto is een verbastering van benvenuto. Het is de bijnaam van de familie van de moeders kant van Marilena Aufiero, die ze kregen toen ze vanuit Venezuela arriveerden in Santa Paolina in Campania.  

Bambinuto is gevestigd in Santa Paolina een van de acht dorpjes rondom het plaatsje Tufo. Dit is dé plek voor Greco di Tufo. De Greco is een zeer oud ras en er wordt wel van gezegd dat het een rode druif is vermomd als een witte. De structuur en het rijpings potentieel van de Greco zijn ongeëvenaard. De wijngaarden liggen op verschillende plekken rondom het dorpje. De gaarden voor de basis Greco di Tufo liggen op 450 meter hoogte en bestaan uit vulkanische klei, zand en stenen. 

De Picoli gaard, een cru, ligt op zo’n 600 meter boven de zeespiegel de expositie, de intesiteit van de zon, de wind en de vochtigheid zorgt voor andere expressie in de druiven.  

De ouders van Marilena plantte in 1992 de eerste Greco wijngaarden, ze verkochten het fruit voornamelijk aan andere producenten. In 2006 nam Marilena het domein, nadat haar ouders hadden gezegd dt ze de boel gingen verkopen omdat ze te oud werden om de wijngaarden te verzorgen. Ze had een opleiding gedaan tot advocaat, maar stapte over naar de wijn. Het grootste deel van het werk doet ze zelf, deels wordt ze bijgestaan door een adviseur. 

 Ze transformeerden de gaarden naar biologische wijnbouw. De vergisting is spontaan, wel met gebruik van een pied de cuve en ze proberen zo veel mogelijk circulair te werken, ook zijn ze biologisch gecertificeerd. De wijnen ondergaan zo’n 12 maanden lie rijping. Alle opvoeding is op staal en met zo min mogelijk interventie. De wijnen ondergaan geen malolactische gisting en ook wordt er niks toegevoegd. Natuurwijn in optima forma. 

Marilena is een echte garagist. De kelder is letterlijk in de garage. Het is een hele kleine operatie. Bij het diner begrepen we dat iedereen in de buurt die een probleem heeft bij Marilena aanklopt en dat ze het ook nog voor elkaar krijgt om in dit ieniminiekeldertje nog wijn voor anderen te maken ook. 

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Bambinuto

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?