Agostino Vicentini

FRANCESCA VICENTINI

Agostino Vicentini heeft wijngaarden op twee verschillende plekken. Deels in het lagergelegen Colognola ai Colli, waar de Soave gaarden in het dal staan, of eigenlijk op de rand van een uitgedoofde vulkaan. Wat het terroir een rijke mineraliteit en eigenheid meegeeft. In Cazzano di Tramigna ten noord-oosten van Colognola waar de gaarden op 600 meter hoogte liggen vinden we de Valpolicella gaarden. Daar bestaat de bodem vooral uit stenen van calcaire origine.

Agostino Vicentini maakt wijn van Garganega en Trebbiano di Soave voor het wit en voor de Valpolicella gebruiken ze Corvina, Corvinone en Rondinella. De wijn wordt hier zonder poespas gemaakt. Alles gaat vooral op staal en er wordt ook voor het rood nauwelijks hout gebruikt. Matteo is zelfs van plan om het houtgebruik bijna helemaal uit te bannen.

De wijnen vallen op door hun enorme intensiteit, niet doordat ze dik en breed zijn, maar diep en krachtig in smaak. Lengte en elegantie zijn de sleutelwoorden.

Soave en Valpolicella

Ze maken een prettige instap Soave van 80% Garganega en 20% Trebbiano, dan een Superiore van 100% Garganega: Il Casale een geweldige gestructureerde Soave, en als laatste de Exemplum, hun voorbeeld van 100% Trebbiano di Soave. Waar de groene tonen mooi combineren met het gele gestructureerde fruit.

Ook voor de Valpolicella kom je hier niks te kort. Niks van de jaren 90 stijl die ooit in was en diepe donkere wijnen leverden die je in dit gebied helemaal niet kunt maken, want zo veel kleur hebben de druivenrassen helemaal niet. Dus de wijnen zijn licht gekleurd en hebben veel sap, naast de kruidigheid en kokos die je ook vaak vindt in traditionele Valpolicella.

Superiore

Je vindt hier wel superiore wijnen, maar geen Ripasso of Amarone. Dat komt omdat Matteo niet geloofd in de regels die gelden voor Amarone. De druiven moeten minimaal drie maanden gedroogd. Matteo merkt fijntjes op dat hij de balans van de wijn in de fles belangrijker vindt dan of er Amarone op staat.

“Ik droog mijn druiven korter om zo voldoende zuren over te houden.”
Matteo Vicentini | Agostino Vicentini

Eigenzinnig domein

Het resultaat is inderdaad een intense wijn die goed in balans is. Hij komt van de hooggelegen wijngaarden in Colognola. Dit is ook de wijn die op de lijst staat om niet meer op hout opgevoed te worden. Een heel bijzonder eigenzinnig domein wat geweldige wijnen produceert. Eerder dit jaar brachten wij een bezoek aan het wijnhuis.

Lees hier alles over het bezoek aan Agostino Vicentini

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen van Agostino Vicentini

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?