Al twintig jaar is Piemonte mijn favoriete regio in Italië: een veelzijdig en voortdurend bewegend gebied dat me keer op keer blijft verrassen. Natuurlijk is het de bakermat van Barolo en Barbaresco, maar we ontdekten ook andere unieke wijnen uit Piemonte tijdens deze laatste wijnreis. We proefden kleinere, ambachtelijke parels die je nergens anders vindt. Elk jaar doen we nieuwe ontdekkingen naast de iconen, en deze trip was daarop geen uitzondering.
Francesco Brigatti (Colli Novaresi)
Colombera & Garella (Lessona & Bramaterra)
Luca Ferraris
De volgende dag begonnen we in Castagnole Monferrato bij Luca Ferraris, oftewel Mr. Ruché. Ruché is de naam van het druivenras dat Luca’s hart gestolen heeft. Halverwege de twintigste eeuw was het ras vrijwel verdwenen. Het beetje dat nog over was, werd doorgaans geblend met andere druiven, zoals Barbera.
Don Giacomo Cauda, pastoor van de lokale kerk in Monferrato en gepassioneerd hobby-wijnmaker, ontdekte oude stokken Ruché in een wijngaard. Rond 1970 besloot hij er een eigen wijngaard mee aan te planten. Hij was daarmee de eerste die een pure Ruché produceerde, en wist ook andere wijnmakers te overtuigen om hetzelfde te doen.
Luca Ferraris begon begin 2000 met wijn maken op het familiedomein, dat tot dan toe druiven leverde aan de lokale coöperatie. In 2016 kreeg hij de wijngaard van Cauda in handen. Inmiddels maakt Luca vier verschillende Ruché-wijnen. Daarmee laat hij zien hoe veelzijdig de Ruché-druif is. Het is een zeer aromatisch ras, dat hij door middel van een zachte persing en voorzichtige extractie tot grote hoogte weet te brengen. Van een sappig, geurend instapmodel tot een geconcentreerde riserva – Ruché kan het allemaal.
Vicara
Vicara is ontstaan uit een samenwerking tussen drie families: de Visconti, Cassinis en Ravizza. Die samenwerking kwam tot stand in de jaren ’80 van de vorige eeuw. Door hun krachten te bundelen konden ze elkaar ondersteunen en kosten besparen – geen overbodige luxe, want Monferrato was destijds geen regio waar je gemakkelijk geld verdiende met wijnbouw.
Tegenwoordig is het bedrijf volledig in handen van de familie Visconti, meer bepaald van Giuseppe Visconti. Deze jonge, bescheiden graaf heeft het domein de afgelopen jaren omgevormd tot een kwaliteitsproducent. Van de beste percelen maakt hij zijn eigen wijnen; de rest van de druiven verkoopt hij aan de coöperatie.
Zoals Luca Ferraris gevallen is voor Ruché, zo is hier de lokale held de Grignolino-druif bekend om zijn stoere, peperige wijnen. Giuseppe maakt er verschillende versies van: een geweldige rosé spumante, zijn .G, en het vlaggenschip Ucceletta.
Voordat Barolo en Barbaresco met de eer gingen strijken, werd Grignolino geschonken aan de Europese hoven en had het een vooraanstaande reputatie. Giuseppe doet er alles aan om die reputatie te herstellen.
499
De cantina van 499 is niet veel groter dan een garage. Dit microdomein, geleid door Mario Andrio en Gabriele Saffirio, produceert zo’n 15.000 flessen per jaar – stuk voor stuk juweeltjes.
Het zwaartepunt ligt bij Moscato, die ze uiteraard uitbrengen als Moscato d’Asti, en bij het rode ras Freisa, een verwant van de Nebbiolo. Freisa geeft wijnen met donkerder fruit, maar met een vergelijkbaar rijpingspotentieel. Jong zijn ze al heerlijk drinkbaar.
Mario heeft de afgelopen jaren zijn ‘recept’ voor Freisa steeds verder verfijnd. Blind geproefd is het kwaliteitsverschil met grote Nebbiolo’s nauwelijks nog te onderscheiden. Misschien is de Freisa ietsje meer ontspannen, en van de bitters die je soms bij Freisa tegenkomt is in de wijn van 499 niets terug te vinden. Deze man straalt direct door naar de top.
Nino Costa
Het domein van Nino Costa is inmiddels in handen van zijn zoon Alessandro. Die heeft het slapende domein in de Roero wakker geschud met een onconventionele benadering.
Aanvankelijk werkte Alessandro nog zij aan zij met zijn vader. Ze maakten degelijke wijn, maar niets bijzonders. Toen zijn vader zich terugtrok, besloot Alessandro het roer om te gooien en wijnen te maken die meer aansloten bij zijn eigen persoonlijkheid.
Alessandro is breed geïnteresseerd, reist graag de wereld over en laat zich graag inspireren door nieuwe ideeën. Zijn wijnen hebben dan ook enorm aan intensiteit en energie gewonnen. Het plezier spat ervan af. Ze zijn makkelijk drinkbaar en geven direct veel voldoening.
De Roero is het wijngebied rondom de stad Canale, boven de rivier de Tanaro. De bodem bestaat hier voornamelijk uit zand, met daaronder een diepe mergellaag. Het witte druivenras Arneis voelt zich hier bijzonder thuis en kan er tot grote hoogte stijgen.
Daarnaast maakt Alessandro een speelse Nebbiolo, de Cabora, en sinds kort – van de wijngaarden van zijn oom – een Alta Langa Metodo Classico. De regels voor deze spumante behoren tot de strengste van Italië: de wijn moet gemaakt zijn van minimaal 95% Chardonnay of 95% Pinot Noir, en na de tweede gisting op fles moet hij maar liefst 30 (!) maanden op de lie rijpen. Dat geeft de wijn breedte en complexiteit, vulling en lengte.
Luigi Boveri
In het oostelijke deel van het Monferrato-gebied ligt Luigi Boveri in de Colli Tortonesi. Hier vind je Barbera én de witte koningin: Timorasso. Dit druivenras was bijna uitgestorven, maar gelukkig waren er enkele protagonisten die het van de vergetelheid redden. Luigi Boveri is een van hen.
Door de jaren heen is hij steeds verder op zoek gegaan naar verfijning en elegantie in zijn wijnen. Timorasso kan nogal pompeus worden als je te laat oogst of de opbrengsten te sterk beperkt. Luigi zoekt juist naar concentraat en diepgang, maar ook naar transparantie.
Zijn nieuwste project – de wijngaard Bourg, inmiddels tien jaar oud – heeft een noordelijke expositie. Boveri zag de klimaatverandering al vroeg aankomen en handelde daarnaar. Toen hij deze wijngaard aanplantte, werd hij voor gek verklaard. Maar inmiddels, met de eerste oogsten binnen, blijkt het een schot in de roos.
Ook zijn Derthona Timorasso en supercru Filari di Timorasso zijn indrukwekkende wijnen. De Derthona drink je ter kennismaking; de Filari leg je nog een paar jaar weg in je kelder.