Dit was ons tweede bezoek aan Gatta nadat we vorig jaar begonnen zijn met de import van zijn bijzondere spumantes. Zijn wijngaarden liggen in het amfitheater van Gussago Cellatica e Colle Beato (Beverly hills), een heuvelrug die om de vlakte van het Lago d’Iseo liggen. Om het mer heen liggen op deze vlakte de wijngarden van het Francacortagebied. De wijnbouw in deze regio begon (zoals bijna overal) in deze heuvels. De bodem en de exposite zijn nu eenmaal beter op schuine hellingen. Pas later zakte de productie vanuit de heuvels naar de vlakte omdat het daar gewoon makkelijker werken is en je er ook machinaal kan oogsten. Nicola Gatta’s ouders produceerden ook Franciacorta op de vlakte maar hadden nog een aantal oude familie gaarden in dit amfitheater. Nicola besloot dat hij onder zijn eigen naam zijn Spumantes uit zou brengen van deze oude wijngaarden. Ondertussen zijn zijn wijnen zeer gezocht en moeilijk te bemachtigen.
Bij ons bezoek sprongen we meteen bij hem in de auto om een aantal nieuwe wijngaarden te bezoeken. Je mag als kleine producent met minder dan 10 ha elk jaar een 0,5 ha aanplanten. Nicola maakt hier gebruik van en heeft een kleine wijngaard aangeplant op 600meter hoogte met voornamelijk Pinot Nero, hier bestaat de bodem uit versteende kalkhoudende klei. Ook plantte hij een kleine wijngaard aan in rood kalksteen en kalkbodem. Hij schuift door de klimaatverandering steeds hoger de heuvels in. Ook denk hij eraan om andere rassen aan te planten die beter tegen de hitte bestand zijn.
Zijn wijnen fermenteren op staal en rijpen daarna nu allemaal op houten vaten. De basiswijnen hebben allemaal een hoge zuurgraad en een lage ph, daardoor zijn ze van nature beschermt tegen bacteriën, die overleven hier niet in, daardoor kan hij zonder sulfiet werken. Alle wijnen behalve de cuvee nature zijn gemaakt met een perpetuem methode. Elk jaar haalt hij 20% van de wijn uit de vaten en blend deze met de nieuwe jaargang. De vaten worden weer afgelvuld met de nieuwe jaargang. Hij heeft verschillende vaten perpetuelle. Van vier jaar tot 12 jaargangen in een vat. Quatrocento is bijvoorbeeld gemaakt met jongen perpetuem en de rest met oudere. Het aantal manen dat een bepaalde cuvee rijpt kiest hij op basis van wat de wijn. De Blanc de blanc is eerder klaar dan de blanc de noir. Molener en Arcano zijn begonnen als experimenten hoe de wijn sur latte zou rijpen als hij ze langer liet liggen. Nu dus 8-15 jaar. Hij zegt dat hij nu andere (basis)wijn maakt dan 15 jaar geleden en dat deze cuvees dus terugkijken op een andere wijnmaker en tegelijkertijd een eigen ontwikkeling doorgemaakt hebben. Een heel romantisch idee.
De wijnen zijn praktisch niet gedoseerd en kennen dus een zeer laag sulfiet gehalte. Dit staat altijd achter op de fles aangegeven. Ze knallen van de energie en zijn loepzuiver. We krijgen slecht zeer lage allocaties van deze wijnen dus als je ze wilt bemachtigen moet je snel zijn.
Lees hier deel 2 van onze wijnreis naar Noord Italië in februari 2024