Mastrojanni, meesterlijke finesse uit Montalcino

Meer weten over dit speciale wijnhuis? Lees hieronder over de historie, het klimaat, terroir en de wijnbeschrijvingen van de laatste jaargangen:

De cantina is een halve eeuw oud en heeft in die vijftig jaar een grote reputatie opgebouwd als vooraanstaande Brunelloproducent. De Romeinse jurist Gabriele Mastrojanni kocht in 1975 het landgoed met 90 hectare glooiend bos bij Castelnouvo dell’Abate in een punt waar de rivieren Orcia en Asso samenkomen. Daarvan plantte hij 25 hectare als wijngaard aan, bijna uitsluitend met Sangiovese Grosso. Zijn droom was om een topkwaliteit Brunello te maken in dit nog onontdekte gebied. Niet alleen slaagde Mastrojanni daarin met vlag en wimpel, toen in 1984 de sublieme jaargang 1979 werd uitgegeven ontstond er een ware run op stukken land in dit gebied om zijn voorbeeld te volgen. Het terroir van Castelnuovo dell’Abate had zijn gigantische potentieel bewezen.

Klimaat
De wijngaarden liggen op een gemiddelde hoogte van 350m boven zeeniveau in een zuid zuidoostelijke expositie, met hier en daar een flank gericht op het zuidwesten. Het is in dit deel van Italië warm en droog, met geregeld temperaturen tot wel 40°c. Door de gunstige ligging wordt de zomerse hitte echter getemperd door omringende bossen, de Orcia rivier en de bries afkomstig van de Tyrreense zee die hier constant waait uit het zuidwesten. Ook de nabijgelegen dode vulkaan Monte Amiata laat relatief koele wind van haar hellingen rollen. Deze verkoelende werking van de wind zorgt met name in de nachten voor zeer aangename temperaturen (17-21°c). Deze relatief grote temperatuurschommelingen zorgen voor een optimale ontwikkeling van aroma’s en voor de ontwikkeling van antioxidanten in de schil zoals anthocyaan, resveratol en tannine. Die geven niet alleen de wijn een langer rijpingspotentieel mee maar hebben op het menselijk lichaam dezelfde uitwerking. Doordrinken dus.

Terroir
De bodem in dit deel van het Montalcino gebied is een vrij complexe mix van verschillende oorsprongen. De zuidoostelijk geëxposeerde wijngaarden bestaan vooral uit een mix van klei en zandsteen, ontstaan uit de tijd dat Toscane nog een binnenzee was. De Monte Amiata vulkaan heeft honderdduizenden jaren geleden door diverse uitbarstingen gezorgd voor puinlagen die in de loop der eeuwen zijn samengeperst tot tufsteen. Ook tufsteen is volop aanwezig in de wijngaarden van Mastrojanni. De zuidwestelijke wijngaarden bevatten meer gesteenten van rivierafzettingen, grote keien en zandsteen. De bodem is zeer arm en weinig vruchtbaar. Een ideale bodem voor Sangiovese stokken dus, de nobele druif die optimaal in haar element is onder een cluster van beproevingen als droogte, arme bodems en warmte.

Kelder
De kelder staat onder de bezielende leiding van Sangiovese grootmeester Maurizio Castelli. Maurizio heeft altijd gewerkt vanuit de traditionele opvatting: de fermentatie is spontaan en vindt plaats in betonnen cuves en rijping op grote houten vaten, barriques worden voor de Brunello’s en Rosso niet gebruikt. De fermentatietanks zijn van deels geborsteld beton, deels van geglazuurd beton. In het geborstelde beton vindt meer micro-oxidatie plaats, de geglazuurde tanks zorgen voor een meer reductieve most. Per tank wordt een afzonderlijke (lage) fermentatietemperatuur bepaald om de extractie van kleur, tannine en structuur te optimaliseren. Het onderschrijft het fanatieke oog voor detail van Castelli. Het ouderen geschiedt in grote Franse, Slavonische en Oostenrijkse vaten, zogenoemde ‘botti’. Deze worden niet ingezet om de houtinvloed, maar om hun zuurstofwerking. De botti zijn in de loop der decennia wat kleiner geworden om de invloed van zuurstof op een sweet spot te krijgen waarin het fruit extra geaccentueerd wordt.

Wijnbeschrijvingen

Toscana Rosso ‘San Pio’ 2021
De Super Tuscan van Mastrojanni kan worden omschreven als een soort hybride Brunello. 50% Sangiovese uit zijn natuurlijke habitat en 50% Cabernet Sauvignon “opgevoed door de Toscaanse wolven.” De Sangiovese rijpt uitsluitend in beton, terwijl de Cabernet 18 maanden rijpt in barriques. Het resultaat is een soort Toscaanse superheld met een donkerpaarse cape – krachtig, koel, intelligent en doortastend. Rijp fruit, een intrigerend (bovennatuurlijk) randje van teer, en een gespierde tanninestructuur.

Rosso di Montalcino 2022
Geen gedeclasseerde Brunello, maar een wijn met een meer open karakter, gericht op plezier en drinkbaarheid. Robijnrood van kleur, met uitgesproken aroma’s van kersen en rijpe pruimen, rijke kruidige geuren en delicate balsamico-noten. De eerste slok is zacht en vervullend, met een gespierde tanninetextuur en sappige, verfrissende zuren. Mondt geleidelijk uit in een hartige en aangenaam lange afdronk.

Rosso di Montalcino “Palazzetto” Magnum 2020
Een grote verrassing, en een zeer aangename. Een prachtig voorbeeld van een wijnhuis dat investeert in zijn Rosso-wijnen, die te lang als tweederangs zijn beschouwd. Niet langer. Deze Rosso krijgt een VIP-behandeling. Afkomstig van een lager gelegen, apart gevinifieerde wijngaard met bodems rijk aan rivierafzettingen en gekoeld door een nabijgelegen stroom. Boordevol rijpe donkere kersen, gedroogde frambozen, een aangenaam aards randje en geroosterde kruiden. En… hij wordt uitsluitend gebotteld in magnumformaat! Dus zorg dat je hem deelt met goed gezelschap.

Brunello di Montalcino 2019
Een prachtig uitgebalanceerde Brunello met een aantrekkelijke neus van donker fruit, wierook, houtas en gedroogde kruiden. Rijk en geconcentreerd, rijp, verleidelijk en troostrijk. Krijtachtige, fijne tannines die met enkele jaren flesrijping alleen maar zachter worden. Tegelijkertijd opmerkelijk toegankelijk voor een Brunello uit 2019. Nu te drinken of bewaren om later in het volgende decennium van te genieten.

Brunello di Montalcino 2020
De Brunello’s van Mastrojanni zijn prachtige, klassieke voorbeelden van Brunello op zijn best, waar alles samenkomt. Zacht, aards en gedreven door bessenfruit, met een ziltige kruidigheid en minerale lengte die de wijn grote diepte geven. Dit is Sangiovese op zijn verleidelijkst en hartverwarmendst. In zijn jeugd wordt het rijke rode fruit in balans gehouden door levendige zuren en stevige tannines, terwijl deze elementen zich met een paar jaar flesrijping tot nog grotere hoogten tillen. Heerlijk bij uitkomen, maar ook zeer geschikt om lang te bewaren.

Brunello di Montalcino Vigna Loreto 2020
De wijngaard Loreto ligt net onder de kelder en werd begin jaren 2000 aangeplant op een van de beste terroirs van het domein. De bodem is rijk aan tufsteen en grote keien die door de rivier zijn afgezet. Deze wijngaard geeft van nature zeer lage opbrengsten, die door groene oogst nog verder worden beperkt ten opzichte van de standaard Brunello. De extreem lage opbrengsten zorgen voor nog meer concentratie van fruit, mineraliteit en structuur. De unieke bodemopbouw brengt een pure kracht naar boven in de edele en krachtige Sangiovese-druif – een welkome extra in het slankere jaar 2020. Het zoete fruit vermengt zich prachtig met de energieke en zwoele tanninestructuur. Krachtig, diep, opwindend, levendig en donker.

Brunello di Montalcino Vigna Schiena d’Asino 2015 en 2016
Hoewel Schiena d’Asino niet als Riserva is gelabeld, is het de vlaggenschipwijn van Mastrojanni. Hij rijpt 42 maanden in grote eikenhouten vaten en nog een jaar op fles voor hij wordt vrijgegeven. Schiena d’Asino wordt beschouwd als een van de absolute top-Brunello’s in de hele DOCG. De naam verwijst naar de vorm van de heuvel waarop de wijngaard ligt, die lijkt op de rug van een ezel. De wijn wordt alleen geproduceerd in de beste jaren en altijd in zeer beperkte hoeveelheden. De complexiteit en elegantie van deze wijn zijn groots en meeslepend. Dit is Brunello die flirt met een topklasse Volnay of Pommard. Zonovergoten Toscaanse kracht gecombineerd met Bourgondische finesse. Echt bijzonder. Een wijn voor op de bucketlist.

2015
Voor mij een van de mooiste jaren in Toscane. Zo compleet zie je het zelden. Prachtige fruitexpressie, ingetogen kracht, en vooral de rust die deze wijn nu al uitstraalt is fenomenaal. Een grote toekomst ligt nog in het verschiet.

2016
Een klassiek jaar waarin alles nog wat verstopt en gesloten is. Meer zuren en tannines, maar dat geeft het een ongelooflijk bewaarpotentieel. In de toekomst zal hij laag op laag onthullen. Grote spanning en sensatie.

MEER STORIES