Luigi Boveri maakt weergaloze barbera’s met ouderwetse signatuur. Dat doet hij in het oosten van Piemonte, de Colli Tortonesi om precies te zijn. Het is een gebied dat maar weinig mensen kennen. Onverdiend: hier produceren ze prachtige wijnen van de barberadruif. Zijn wijngaarden zijn tachtig tot honderd jaar oud, de geschiedenis van de stokken en het terroir proef je terug in de wijn. Luigi is een zeer gepassioneerd wijnmaker. Zijn wil is wet, hij weet precies wat hij wil en hoe hij dat bereikt. Zijn mening steekt hij niet onder stoelen of banken. Een bezoek aan hem is altijd een belevenis: hij vertelt je exact waar je je auto dient te parkeren. En haal het vooral niet in je hoofd om uit beleefdheid slechts een klein stukje te nemen van de enorme homp gorgonzola die hij aanbiedt. Dan corrigeert hij dat door druk gebarend de halve kaas op je bord te leggen.
We bezochten Luigi voor het eerst nadat we uitgebreid het Barologebied hadden afgestruind. Onderweg naar Toscane reden we langs de Colli Tortonesi. We wilden graag onbekende wijn in onbekend gebied proeven, een goede reden om onze doorreis te onderbreken. De lat lag hoog voor Luigi, we waren goed ingeproefd. Bij zijn eerste barbera – de Boccanera – noteerde ik: aards, vol en rijk. Goede structuur en gebalanceerde zuren. Lange afdronk. Daarna volgde de Poggio della Amarene: complexe, aardse wijn, heel veel smaak, ouderwets. Veel barbera. En als laatste de Vigna Lunga: Duidelijke houtrijping, enorm rijk en compact fruit, oneindig veel diepte. Barbera voor de eeuwigheid. Gijs en ik keken elkaar aan, we wisten dat we iets heel bijzonders hadden gevonden.
Luigi vertelde ondertussen dat zijn barberawijngaarden oud zijn, heel oud. Poggio della Amarene bestaat al zo’n zeventig jaar en Vigna Lunga loopt tegen de honderd. Deze wijngaarden bestonden dus al toen ze in het klassieke Barologebied nog moesten beginnen met het aanleggen van hun wijngaarden. Dit verklaart waarom je zo duidelijk historie proeft in de wijnen van Boveri. De gelaagdheid van het fruit is groot, je blijft nieuwe dingen proeven. Ook kun je zijn wijnen moeiteloos een week open laten staan, ze worden alleen maar mooier.
Barbera is geen makkelijke druif om wijn van te maken. Hij heeft van nature veel zuren, maar ook milde tannines. Lage opbrengsten en goede verzorging van de wijngaarden is essentieel, anders raken de wijnen uit balans en gaat het zuur overheersen. Wijnen worden opgevoed op hout om zuren te maskeren. In zijn topcuvée Vigna Lunga gebruikt Luigi nieuw hout. In zijn andere twee barbera’s echter niet, wat bijzonder is. Als we hiernaar vragen, foetert Luigi dat je pas wijnmaker bent als je barbera kunt maken zonder houtopvoeding. Met deze barbera’s bewijst Luigi dat hij zelf een groot wijnmaker is.
Naast barbera werkt Luigi ook met andere druiven. Maar door de onbekendheid van de Colli Tortonesi richt hij zich hiermee vooral op de lokale markt. Luigi maakt voor de locals nog jonge, mousserende wijnen van cortese en barbera. Wat ons betreft typisch een product dat in de regio mag blijven. Daarnaast maakt hij witte wijn van de timorassodruif: een plaatselijke, wulpse, weelderige schone die binnenkort wellicht een plaatsje krijgt in ons portfolio. Onze volgende reis naar Piemonte zal dat uitwijzen…
Mattijs Koornneef