Deze maand lichten we niet een regio uit, maar een type wijn. Natuurlijk ligt in de zomer de nadruk vooral op witte wijnen. Zelf ben ik op het balkon of in het park dol op de Muller-Thurgau van Erste+Neue, maar soms wil je gewoon rood drinken. Bij een graad of 25 grijp je niet gauw naar iets zwaars maar zoek ik iets dat ik uit de koelkast kan drinken.
Italië is niet een land dat bekend staat om zijn rosato wijnen. Toch hebben we er daar van dit jaar ook weer verbazend mooie gevonden. De rosé hype die wij hier in Nederland aan het begin van de 21ste eeuw hebben gehad, lijkt nu pas in Italië te ontstaan. Daar plukken we nu de vruchten van, ook al werken we in Nederland tegenwoordig tegen de mode in. Voor wie het nog niet in de gaten had, rosé is voor velen passé. Geen goed idee… Hier een aantal voorbeelden van wat je mist als je dus geen rosato drinkt. Pfannenstielhof heeft bijvoorbeeld dit jaar voor het eerst een rosato gemaakt van Lagrein, wat ze daar lokaal Kretzer noemen. En uit de Costa Amalfi haalden we de Getis van Reale die bijna aan een Provence rosé doet denken. De rosé uit Italië is vaak echter krachtiger en wat gestructureerde dan uit andere landen.
Welke rode wijnen zijn nou geschikt om gekoeld te drinken? Het belangrijkste is dat de wijnen sappig zijn, dat ze milde zuren hebben en het liefst verwaarloosbare tannines. Die laatste twee eigenschappen komen namelijk het duidelijkst naar voren als je rode wijn koelt. En daar wordt de wijn stroef van, dus onprettig om te drinken. Heel geschikte rassen om te koelen zijn bijvoorbeeld Vernatsch en Blauburgunder uit Süd-Tirol, Pelaverga uit Piemonte en de rode rassen uit de Veneto die ze voor Valpolicella gebruiken.
In het blog artikel ‘Gekoeld rood‘ kun je verder lezen over wat voor temperatuur ‘gekoeld’ is, hoe je de wijn koelt maar ook over op welke temperatuur je bepaalde witte wijnen drinkt.
Ontdek onze lichte rode wijnen en rosato’s via de proefdozen: ‘Gekoeld licht rood‘, ‘Rosato‘ en de gemengde doos ‘Licht rood & Rosato‘.