Deel 2 producentenbezoek februari: Vicentini, Gottardi, Pfannenstielhof & Pacherhof

Next stop Vicentini Agostino 

Vicentini Agostino wordt tegenwoordig gerund door broer Emannuele en Zus Francesca Agostino. Twee heerlijke bescheiden mensen die in alle rust en stilte werken aan een geweldig gamma aan wijnen. Twee Soaves, de Terelunghe die een blend is van Garganega en Trebbiano di Soave een zeer sappig en mineraal exemplaar en de Il Casale van oude wijngaarden van 100% Garganega. Deze staat in een vulkanische bodem en is op het eerste gezicht een ingetogen wijn, maar zit vol nuance, vlezigheid, breedte en spanning en is enorm bevredigend om te drinken. Naast de Soaves maken sinds 2019 een 100% Trebbiano di Soave de Exemplum. Dit is een brede rijkere wijn. Wij vinden hem indrukwekkend. Dan maken ze nog een aantal VAlpolicella’s. Dit is een van de weinig stukken van het Soave gebied waar het Valpolicela en Soave gebied aan elkaar vast zitten. De stijl van Emanuele de keldermeester schuift steeds meer op richting transparantie en elegantie. Dus het houtgebruik wordt steeds minder in de kelder. De kelder is sowieso heel simpel ingericht. Ze werken zelfs nog met de oude vaten van epoxy naast dat er meer rvs wordt gebruikt. Een domein dat nog onder de radar opereert maar in de gidsen al de nodige onderscheidingen kreeg. In Nederland is er al een trouwe schare volgers die de wijn op handen dragen. 

De volgende ochtend bezochten we nog Valentina Cubi een statige en dwarse oudere dame. Wars van modes of stijlen behalve haar eigen. Ze roept dat ze zelf geen verstand heeft van wijnmaken, maar dat ze wel precies weet wat voor wijn ze wil. Dat mond uit in spannende kruidige en lichtvoetige Valpolicella’s. Ze zitten boordevol aroma’s en energie en zijn zonder veel interventie gemaakt. Haar Amarones hebben hetzelfde gevoel en ook daar wordt de toets steeds lichter. Dus wel intens en krachtig, maar ook transparant en energiek. Je vindt bij Valentina geen gebotteld peren-chocoladesap amazone.

Gottardi

Daarna scheurden we de Dolomieten in voor onze afsprak met de jonge Elisabetha Gottardi. Zij nam noodgedwongen anderhalf jaar geleden de teugels over van haar vader die plotsklaps overleed. Maar heeft altijd zij aan zij gewerkt met haar vader en kent het klappen van de zweep. Gottardi is een iconisch domein dat de beste Pinot Nero/Blauburgunder van Italië maakt. Ze zitten in de Mazzon vallei wat als de beste plek voor Pinot Nero gezien wordt. De wijngaarden liggen tussen de 350-450 meter hoogte. Het zijn verschillende percelen op verschillende hoogtes die uiteindelijk samen een gebalanceerde blend vormen. In goede jaren wordt er ook nog een Riserva gemaakt. Maar dat gebeurt alleen als de gewone cuvee dat toelaat. Anders gaat alle potentiële riserva gewoon hierin. We proefden de 2018, een jaar dat zich elegant en floraal toont. Geweldige jaargang en vanaf heden te verkrijgen in Nederland. 

 

 

 

Pfannenstielhof
Al meer dan 15 jaar een vaste waarde in ons assortiment. Johannes Pfeiffer de eigenaar van dit bijzondere Erbhof is de absolute meester van Vernatsch en Lagrein. De laatste jaren wordt hij bijgestaan door zijn dochter Veronika die vorig jaar ook al even in Nederland was om de wijnen te presenteren. We proefden de 2023 jaargang en het begon ons op te vallen dat het oogstjaar misschien een nat begin had gehad, maar dat de kwaliteit van he uiteindelijk fruit leidt tot wijnen met een prachtige aromatiek en fraicheur. De wijnen tonen energie en nuance, dat is helemaal niet vervelend na het wat compacte en krachtige jaar 2022. 

Pacherhof


Aan het eind van het Eisacktal vind je Pacherhof. Andreas is een totaal begeistert wijnmaker die zichzelf elk jaar weer opstuwt tot nog grotere hoogt. Ook bij hem zijn de 2023 wijnen en explosie van aroma’s en elegantie. Waanzinnige fijne zuren en een strakke minerale ondertoon die zijn wijnen zo markeert. Andreas voedt veel van zijn wijnen deels op groot hout op, dat geeft de wijnen nog wat meer ruggengraat. Ook proefden we de eerste experimenten van een Riesling Riserva van grote foeders. Nu al imponerend en een prachtige wijn om naar uit te kijken. 

Lees hier deel 1 van onze wijnreis naar Noord Italië in februari 2024

MEER STORIES