Italian Grapes Challenge Herfstactie!

Welkom bij deel twee van onze Italian Grape Challenge. Deze keer verpakt in prachtige herfstaanbiedingen. We brengen een aantal wijnen samen in een verzameldoos of om per wijn te kopen. Een unieke kans om wat lekkers in huis te halen voor de herfstvakantie. Je moet er toch niet aan denken ergens in een vakantiehuis te zitten met niets dan supermarktwijn in de omgeving.

Voor klanten met een Bingoklantenkaart:
Deze verzameldoos bevat 8 druivenrassen om af te stempelen! #Bingo!

Verzameldoos: van €135 voor €119 (12% korting)

Ronco dei Tassi | Collio bianco Ribolla Gialla 2022, Friuli
Ioanna | Fiano di Avellino 2023, Campania
Valentina Cubi | Valpolicella Ripasso “Arusnatico” (Corvina/Corvinone/Rondinella) 2018, Veneto
Davide Carlone | Costa Vescovato, Vespolina 2022, Piëmonte
Manenti | Nero d’Avola 2018, Sicilië
Fratelli Pardi | Rosso Montefalco Riserva (Montepulciano/Sangiovese/Sagrantino) 2019 Umbrië

Lees hier alles over de geselecteerde wijnen: 

Ronco dei Tassi | Collio bianco Ribolla Gialla 2022, Friuli 

De wijnen van Ronco dei Tassi importeren we al meer dan 20 jaar. Het bedrijf is gevestigd in de heuvels van Friuli, op de grens van Italië en Slovenië. Het is een heuvelachtig gebied met een eeuwenoude wijnbouwtraditie. De wijngaarden liggen op een bodem die ze lokaal Ponka noemen: Een ijzerhoudend sedimentgesteente. Dat geeft de wijnen altijd een mooie breedte en een lichte rokerigheid. De zuren zijn altijd mild en de wijn voelt zacht en mollig in de mond. Het rokerige karakter maakt de wijn zeer geschikt voor bij gerookte vis als zalm en heilbot, maar ook mooi bij vleeswaren of kazen. 

#weetje: Ribolla Gialla kan je vertalen als borrelende gele. Door het hoge gehalte appelzuur lijkt de wijn tijdens de fermentatie te borrelen, gialla dankt de druif aan zijn gele kleur die hij krijgt na rijping. 

Ioanna | Fiano di Avellino 2023, Campania 

Giancarlo Ioanna’s lijfspreuk is: succes komt te voet en gaat te paard. Hij staat zichzelf dan ook geen misstappen toe. Elke jaargang van zijn wijn moet van de bovenste klasse zijn, anders brengt hij het niet uit. Fiano is de naam van de druif en Avellino het dorp waar de druif naar vernoemd is. Fiano wordt door velen gezien als de meest complexe witte druif om wijn van te maken in Campania (wij kunnen er nog wel een paar bedenken) maar dat geeft wel aan wat je hier kan verwachten. Hier is de bodem vulkanisch, voornamelijk basalt, wat gestolde lava is en tufsteen, wat door vulkanische as wordt gevormd. Deze bodem geeft de wijn zijn puntige mineraliteit en ook hier zit weer duidelijk iets rokerigs in de wijn. Verder wordt Fiano getypeerd door de geur van witte peer en basilicum. Enerzijds een complex glas, anderzijds makkelijk drinkbaar. 

Valentina Cubi | Valpolicella Ripasso “Arusnatico” 2018

Het verhaal gaat dat het ripasso proces is ooit bedacht door de wijnmaker Zenato. Ripasso betekend opnieuw gepasseerd. Na het maken van de Amarone wijn, waarvoor de druiven drie maanden gedroogd worden, gaan de schillen van de Amarone weer bij de basis Valpolicella van de producent. Deze schillen bevatten altijd nog wat suikers en de wijn begint kort nogmaals te fermenteren waarbij de laatste suikers in alcohol omgezet worden. Ook geven deze gedroogde schillen nog smaak af. Wat je dus krijgt is een product wat een beetje tussen gewone Valpolicella en Amarone in ligt. Niet zo zwaar en alcoholisch als Amarone, maar wel met de smaak van gedroogde krentjes en vijgen. Bij Valentina is dit een reuze elegante versie, dus verwacht geen dikke deur, maar een kruidige en subtiele spannende wijn waar je uren over kunt mijmeren. Een Vino di Meditazione mini.

Davide Carlone | Coste Vescovato Vespolina 2022, Piëmonte 

Davide Carlone is gevestigd in het Boca gebied. Dat ligt in Noord-Piemonte, ingeklemd tussen Gattinara en Ghemme. Ogenschijnlijk liggen deze gebieden tegen elkaar, maar Boca is uniek. De gaarden staan hier op een omgevallen vulkaan. Of beter omgeduwd. Toen de Alpen gevormd werden en omhoogkwamen is de vulkaan die er al lag als het ware op zijn zij terecht gekomen. Dit verklaart waarom de wijnen hier wat breder, vleziger en rokeriger zijn dan in Brammaterra en Ghemme. Vespolina is een lokaal druivenras dat je vroeger altijd in een blend zag met oa Nebbiolo. Tegenwoordig dus ook als monocepage wat een super goed idee blijkt. Een granaatrode kleur, helder en peperig, wel een goede structuur met een randje tannine, maar o zo lekker in de herfst, met wat gesneden vleeswaren, of pasta met geroosterde groente. 

 Manenti | Nero d’Avola 2018, Sicilië 

Met de wijn van Manenti nemen we je mee naar het zuiden van Sicilië rondom de stad Vittoria. Dit is de bakermat van de Nero d’Avola. Guglielmo Manenti is een gepensioneerd Aeronautisch ingenieur. Zijn hart verslingerde hij in 2006 al aan de wijn en sindsdien maakt hij in micro oplages zijn wijnen. Nero d’Avola van een ijzerhoudende zandbodem. Rücksichtslos wijn maken zonder concessies of interventie, maar dan met het perfectionisme van een ingenieur. Das diep donker krachtig genieten. 

Fratelli Pardi | Rosso Montefalco Riserva (Montepulciano/Sangiovese/Sagrantino) 20… Umbrië 

In Umbrië wordt van de blauwe druif Sagrantino angstaanjagende wijn gemaakt. De tannine structuur laat je mond vaak in flarden gescheurd achter. Alsof je een glas kokend ijzer tot je genomen hebt. Maar zoals altijd zoeken wij met gevaar voor eigen mond voor u naar het mooiste wat Italië te bieden heeft, ook al lijkt de initiële zoektocht alleen slachtoffers te kennen. Ook in Umbrië hebben we ons niet op de kop laten zitten en vonden we na lang zoeken de Gebroeders Pardi. Deze familie had het wijn maken al lang achter zich gelaten en zit tegenwoordig in de textiel. De wijngaarden bleven in bezit maar werden verpacht. Toen de pacht afliep besloot de jongste generatie de draad weer op te pakken. Blijkbaar zijn ze erin geslaagd hun liefde voor zachte handdoeken en bedtextiel over te brengen op de Sagrantino en ineens is daar een verleidelijke blend van dit rustieke druivenras, aangevuld met Sangiovese en Montepulciano. Dit is stoere wijn uiteraard, de aard van het beestje is er niet uit, maar gedomesticeerd. Heerlijk bij wilde eend, risotto met paddestoelen of iets met cavolo nero. Je angst kan je thuislaten. 

MEER STORIES