In de serie van sterrenwijnboxen brengen we deze week een bezoek aan onze goede vrienden van Aan de Poel** in Amstelveen.
Restaurant Aan de Poel is gevestigd aan een rustig veenmeer naast het Amsterdamse Bos bij het oude dorpshart van Amstelveen. Het indrukwekkende restaurant met panoramisch uitzicht over het water opende in 2007 en werd al na twee jaar bekroond met haar eerste Michelinster. Zes jaar later volgde de tweede ster en die prijkt nu al 12(!!) jaar op de gevel. Uniek is de warme familiare sfeer die de zwarte brigade overbrengt. Met veel humor, warmte en aandacht voor detail is de sfeer informeel en tegelijk zeer professioneel. De open keuken staat onder leiding van Stefan van Sprang, die zijn strepen verdiende bij onder andere Ron Blauw in Ouderkerk. De Michelingids schrijft over hem:
Deze vakman speelt gezwind met uiteenlopende invloeden en zet zijn creativiteit in om klassieke recepten naar zijn hand te zetten. Het boeiende samenspel van herkenbare smaken en originele garnituren pusht het product naar een hoger niveau. Dit is een streling voor tong en oog, geaccentueerd door de exclusieve wijnkaart die de sommeliers u graag helpen ontdekken.
En die wijnkaart verdient uiteraard ook een speciale vermelding. Ruim 600 titels telt dit levenswerk, stuk voor stuk geselecteerd en verzameld door vakidioten Marcel Ng en Rens Morshuis. De collectie bestaat uit grote klassiekers maar biedt ook plek voor verrassende vondsten en avontuurlijke outsiders. We ontvingen Rens in onze Enoteca en vroegen hem naar zijn Sprezzatura top zes. De insidertips van Rens zijn nu tijdelijk tegen een scherpe prijs gebundeld in een Aan de Poel** Wijnbox.
Lees hieronder het interview met Aan de Poel sommelier Rens Morshuis.
Bestel hier de Aan de Poel X Sprezzatura verzamebox
Interview met Rens Morshuis, sommelier van Aan de Poel
Hoe kwam je in de wijn terecht, en welke wijn was daar verantwoordelijk voor?
Ik kreeg wijn thuis niet met de paplepel ingegoten. Mijn moeder dronk thuis altijd Sauvignon van Lindemans, en mijn vader Merlot: jazeker, ook van Lindemans. Niet echt een voorbeeld om te volgen. Toen ik op de Hotelschool terechtkwam, werden er op een gegeven moment verschillende Elzaswijnen behandeld en geproefd. Het was nota bene een Gewürztraminer van Domaine Trimbach die de wijnwereld opende. Er gebeurde zoveel na een slok van deze wijn dat ik voorgoed om was en alsmaar meer wilde leren en proeven. Het heeft me nooit meer losgelaten.
Wat is de stijl van wijnen die jullie zoeken voor Aan de Poel?
Voor ons is belangrijk dat de wijnen goed aansluiten bij de stijl van het eten. Stefan kookt met krachtige, uitgesproken smaken. Wij zoeken daar wijnen bij uit die genoeg smoel hebben om mee te kunnen met de smaken uit de keuken, maar tegelijkertijd door elegantie en frisheid een contrast bieden. Bovendien zoeken we voor het wijnarrangement vooral naar avontuurlijke wijnen, wijnen/druiven/gebieden die onze gasten vaak nog niet kennen en die kunnen verrassen.
Waarom past Enoteca Sprezzatura daar zo goed bij?
Sprezzatura biedt als Italië specialist een breed gamma aan Italiaanse wijnen. Het is voor ons leuk om mensen te verrassen met bijvoorbeeld Sauvignons die nou eens niet uit Sancerre of Pouilly Fumé komen, maar bijvoorbeeld uit Friuli of Alto Adige, waar hele gave wijnen vandaan komen. Of om te laten zien dat Sangiovese uit Toscane meer is dan zware Brunello’s, dat er heel veel verschillende wijnstijlen van deze druif te vinden zijn. Dan helpt het als je een gespecialiseerde importeur kent die de diepte in gaat.