Slow Wine

De Slow Food-beweging is ontstaan in 1986 in Italië als reactie op de toenemende globalisering en industrialisatie van de voedselindustrie. De aanleiding voor de oprichting van de beweging was een protest tegen de opening van het eerste McDonald’s-restaurant in Rome, vlak bij de Spaanse Trappen. Oprichter Carlo Petrini scheurde compleet uit zijn panty toen hij dit zag. Hij zag McDonalds als hét symbool van de verdringing van traditionele voedselcultuur door fastfood en massaproductie.

Na de tweede wereldoorlog werd het productiesysteem van voedsel steeds grootschaliger en industriëler. Wat begon als een droom om goed eten voor iedereen toegankelijk te maken eindigde de afgelopen jaren in schandalige omstandigheden in veestallen en de dominantie van grote bedrijven als Monsanto in de zaden, gewassenteelt en pesticiden. Het werd steeds meer duidelijk dat unieke kleinschalige producten en producenten uit de markt werden gedrukt en dat smaak en kwaliteit naar de achtergrond verdwenen.

Carlo Petrini pleitte dan ook voor een terugkeer naar lokale, traditionele voedselproductie en -consumptie, waarbij de nadruk ligt op smaak, kwaliteit en duurzaamheid.

De Slow Wine-beweging is een uitbreiding van de Slow Food-filosofie naar de wijnindustrie. Het promoot wijnen die op een natuurlijke en traditionele manier zijn

geproduceerd, met respect voor het terroir en de lokale druivenrassen. Slow Wine moedigt wijnmakers aan om duurzame landbouwpraktijken te volgen en om wijnen te produceren die een weerspiegeling zijn van hun specifieke regio en plek.

Deze maand brengen we jullie graag in contact met de filosofie van Slowwine. Authentieke terroirwijnen, biologisch en duurzaam geteeld, alleen van druiven van eigen wijngaarden. Wijnen gemaakt met minimale interventie, knallend van de energie en expressie. De wijnen van Enoteca Sprezzatura.

De 10 peilers van het Slow Wine Manifest

  • Zelf verbouwde druiven
  • Duurzame wijnbouw
  • Geen kunstmatige toevoegingen
  • Geen kunstmest of chemische herbiciden
  • Duurzame wijnkelder
  • Minimale toevoegingen van sulfiet
  • Wijnen zijn reflectie van terroir
  • Wijnen moeten zuiver zijn
  • Wijnboeren werken samen met omgeving
  • Biodiversiteit van het gebied

Sinds 2010 geeft de Slow Wine beweging jaarlijks een wijngids uit waarin de wijnen van de producenten die onderdeel zijn van deze beweging worden geïndexeerd en beoordeeld. We zijn trots dat de producenten in onze portfolio weer ruimschoots in de onderscheidingen zijn gevallen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende onderscheidingen:

CHIOCCIOLA (Slak)

Deze onderscheiding gaat naar wijnhuizen die dezelfde filosofie delen als de Slow Wine beweging en kwaliteit, terroir en milieu zeer hoog in het vaandel hebben staan.

TOP WINE

Beoordeeld als uitmuntende wijn door het Slow Wine proefpanel met in acht neming van alle peilers van Slow Wine

VINO SLOW

Beoordeeld als uitstekende wijn door het proefpanel met in acht neming van alle peilers van Slow Wine

Slow Wine

De Slow Food-beweging is ontstaan in 1986 in Italië als reactie op de toenemende globalisering en industrialisatie van de voedselindustrie. De aanleiding voor de oprichting van de beweging was een protest tegen de opening van het eerste McDonald’s-restaurant in Rome, vlak bij de Spaanse Trappen. Oprichter Carlo Petrini scheurde compleet uit zijn panty toen hij dit zag. Hij zag McDonalds als hét symbool van de verdringing van traditionele voedselcultuur door fastfood en massaproductie.

Na de tweede wereldoorlog werd het productiesysteem van voedsel steeds grootschaliger en industriëler. Wat begon als een droom om goed eten voor iedereen toegankelijk te maken eindigde de afgelopen jaren in schandalige omstandigheden in veestallen en de dominantie van grote bedrijven als Monsanto in de zaden, gewassenteelt en pesticiden. Het werd steeds meer duidelijk dat unieke kleinschalige producten en producenten uit de markt werden gedrukt en dat smaak en kwaliteit naar de achtergrond verdwenen.

Carlo Petrini pleitte dan ook voor een terugkeer naar lokale, traditionele voedselproductie en -consumptie, waarbij de nadruk ligt op smaak, kwaliteit en duurzaamheid.

De Slow Wine-beweging is een uitbreiding van de Slow Food-filosofie naar de wijnindustrie. Het promoot wijnen die op een natuurlijke en traditionele manier zijn

geproduceerd, met respect voor het terroir en de lokale druivenrassen. Slow Wine moedigt wijnmakers aan om duurzame landbouwpraktijken te volgen en om wijnen te produceren die een weerspiegeling zijn van hun specifieke regio en plek.

Deze maand brengen we jullie graag in contact met de filosofie van Slowwine. Authentieke terroirwijnen, biologisch en duurzaam geteeld, alleen van druiven van eigen wijngaarden. Wijnen gemaakt met minimale interventie, knallend van de energie en expressie. De wijnen van Enoteca Sprezzatura.

De 10 peilers van het Slow Wine Manifest

  • Zelf verbouwde druiven
  • Duurzame wijnbouw
  • Geen kunstmatige toevoegingen
  • Geen kunstmest of chemische herbiciden
  • Duurzame wijnkelder
  • Minimale toevoegingen van sulfiet
  • Wijnen zijn reflectie van terroir
  • Wijnen moeten zuiver zijn
  • Wijnboeren werken samen met omgeving
  • Biodiversiteit van het gebied

Sinds 2010 geeft de Slow Wine beweging jaarlijks een wijngids uit waarin de wijnen van de producenten die onderdeel zijn van deze beweging worden geïndexeerd en beoordeeld. We zijn trots dat de producenten in onze portfolio weer ruimschoots in de onderscheidingen zijn gevallen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende onderscheidingen:

CHIOCCIOLA (Slak)

Deze onderscheiding gaat naar wijnhuizen die dezelfde filosofie delen als de Slow Wine beweging en kwaliteit, terroir en milieu zeer hoog in het vaandel hebben staan.

TOP WINE

Beoordeeld als uitmuntende wijn door het Slow Wine proefpanel met in acht neming van alle peilers van Slow Wine

VINO SLOW

Beoordeeld als uitstekende wijn door het proefpanel met in acht neming van alle peilers van Slow Wine

Filter

Verfijn je keuze

Slow Wine

Verfijn je keuze