Rundvlees en Italiaanse wijn 

Rundvlees en Italiaanse wijn 

Rundvlees en Italiaanse wijn is misschien wel de meest gezochte pairing. Italië is bekend om zijn vleesgerechten. De beroemdste is waarschijnlijk de Bistecca Fiorentina, ook wel bekend als de T-bone. Dus de Côte de boeuf met de haas aan de andere kant van het bot. Deze vind je vooral in Toscana onder deze naam en daar combineert hij natuurlijk het best met Toscaanse rode wijnen gemaakt van de Sangiovese druif. Rundvlees is vaak wat meer een inkopper dus daar passen veel wijnen bij.

Uit Toscane pak je bijvoorbeeld Chianti Classico van Monteraponi of Istine, Vino Nobile de Montepulciano van Boscarelli of Brunello di Montalcino van geweldenaars Col di Lamo, Terre Nere, Scopetone of Mastrojanni. Mocht het meer een doordeweeks budget zijn kies dan voor Rosso di Montalcino, een Rosso di Toscana of een Italiaanse rode wijn uit de buurt van Florence, zoals de wijnen uit Carmignano van Fattoria Ambra, waar ook wat Cabernet Sauvignon in zit. Ook uit Bolgheri, het kustgebied van Toscane, komen prachtige rode wijnen die goed combineren met rundvlees. Kijk dan naar de wijnen van Fabio Motta 

Biefstuk

Naast de Bistecca Fiorentina geldt deze combinatie natuurlijk ook voor de biefstuk of Bavette. Dat Vlees is vaak magerder en wat donkerder van smaak. Daar drink ik ook graag Valpolicella bij Van Vicentini Agostino of Valentina Cubi. Als je het serieus wilt aanpakken grijp je naar Amarone of de Primitivo van Morella. 

Naast Bistecca vind je natuurlijk nog veel andere delen van het rund op het bord. Voor gestoofde rundvlees gerechten zoals de wangen en de sukade adviseren we altijd een wat vollere rode wijn zoals Barbera uit Piemonte of Aglianico en Taurasi uit Campania. 

Orgaanvlees

Voor het Quinto Quarto oftewel het orgaanvlees, zoals de tong, de nieren en de lever zoek en we naar kruidige lichtere wijnen. De wijnen uit Piemonte zijn hier onder andere geschikt voor. Ik ben dol op de Vespolina, Grignolino en uiteraard Nebbiolo. Runderlever en Barbaresco is werkelijk een briljante combinatie. Dan kijk je naar de wijnen van Cantina del Pino of Castello di Verduno. 

Filter

Verfijn je keuze

Rundvlees en Italiaanse wijn 

Verfijn je keuze