Rosé
Italië is voor veel mensen bij uitstek een rode wijnland. Wij hebben daar zo onze eigen gedachtes over, met ons portfolio vol aangename verrassingen die buiten de rode categorie vallen. Zo worden door heel Italië ook geweldige rosé wijnen gemaakt. We kunnen zelfs stellen dat Italiaanse rosé bezig is met een heuse wederopstanding, nadat ze een tijdje hopeloos uit de mode is geweest.

Frisse wind
Al is de rosé traditie niet groot in Italië, ze bestaat wel degelijk. Al sinds jaar en dag wordt in Carmignano in Toscane een rosato gemaakt van Sangiovese en Cabernet Franc waarbij de schillen kort zijn meegeweekt met het sap, Vin Ruspo genaamd. Al doet de lichte kleur anders vermoeden, dit is een potent baasje met flink veel structuur en zelfs wat tannines. Behalve een handjevol andere traditionele rosato’s is er de laatste jaren een ware revival gaande op rosé gebied. In Südtirol / Alto Adige wordt door Pfannenstielhof van de plaatselijke held Lagrein een comfortabele rosé gemaakt die bol staat van het gezonde rode fruit en weelderige vulling. Op de Etna in Sicilië worden van de delicate Nerello Mascalese druif tegenwoordig geweldige rosato’s gemaakt, licht van kleur en stralend van de vulkanische mineralen. Menig Bandol kan absoluut niet wedijveren met de Etna Rosato van Tenute Bosco of Girolamo Russo. En uit het zuiden van de laars komen al zet zulke gave verrassingen, met de minerale Getis van Reale van de Costa Amalfi, of de Bombino Nero van Cantine Carpentiere die knettert van de citrustonen en zonnig plezier.

Eigen import
Als Italië specialist zien wij het als onze roeping om te zorgen dat wij vinger aan de pols houden in Italië en zorgen dat wij de beste Italiaanse rosé kunnen aanbieden. Ons aanbod is exclusief en alleen bij ons te vinden. Dus als jij een keer van de gebaande paden wilt afwijken en verrast wilt worden door al het moois dat Italië op rosé gebied te bieden heeft, kom langs in onze winkel en laat je inspireren door ons unieke aanbod. Woon je niet in de buurt en wil je toch genieten van de beste Italiaanse rosé? Bestel dan de mooiste Italiaanse rosato online via onze webshop en krijg je wijn binnen een paar dagen thuis geleverd. Kom je er in de webwinkel niet uit, we helpen je graag met passend online wijnadvies.

ONTDEK ONZE SELECTIE AAN ITALIAANSE ROSÉ

Filters
Reset
Reset
Reset
Reset
Reset

Pfannenstielhof | Rosato 2022

Südtirol | Alto Adige

Nadat de pacht voor de Blauburgunder wijngaard was afgelopen was Johannes op zoek naar een nieuwe wijn om dit gat weer op te vullen. In Sud Tirol bestaat de oude traditie rosé te maken van Lagrein. Lokaal wordt dit Kretzer genoemd. Op het etiket hebben ze helaas gekozen voor de Italiaanse(!) naam rosato. Dat is zelfs in Sud Tirol zeer ongepast. De wijn echter niet. De rijpheid van het fruit is geweldig en de rose is dan ook vlezig en vol en zoals alle wijnen van Pfannenstielhof verre van simpel. Heerlijk met Speck en olijven op het terras, maar ook in de winter lichte visgerechten of kip, varken en kalf.

 25,50

Reale | Costa Amalfi “Getis Rosato” 2020

Campania

Italie staat bepaald niet bekend om zijn productie van rosé. In ieder geval niet voor de kwaliteit ervan. En dan vind je ergens in een vreemd hoekje onder Napels ineens iets bijzonder aangenaams dat je qua fruit bijna Provence gevoelens geeft. Vol en sappig, gezond aangenaam wulps roze fruit, in de neus wat tijm, maar veel opgewekts. Misschien is het de nabijheid van de zee, maar voor de hand liggender het talent van de wijnmaker, of misschien toch het feit dat deze hooggelegen wijngaarden voortdurend gegeseld worden door de winden vanaf de golf van Tramonti en vechten voor hun kroost/fruit. Hoe dan ook bedankt Gigi voor deze prachtige wijn.

 24,20

499 | Vino Rosato Freisa “Grela” 2021

Piemonte

Een droge sappige rosé gemaakt van Freisa. Grela betekend hagel in het lokale dialect. Deze wijn is uit nood geboren. Vlak voor de oogst in 2019 werden de wijngaarden geteisterd door een afgrijselijke hagelbui waardoor er enorme schade optrad in de perfect rijpe trossen. Mario besloot dat de enig oplossing was om van de beschadigde trossen een rosé wijn te maken. Wat eerst en noodoplossing leek bleek een enorm succes te zijn en sindsdien wordt de wijn elk jaar gemaakt, gelukkig niet meer vanwege de hagel, maar wegens succes verlengd.

 17,00

ONTDEK ONZE SELECTIE AAN ITALIAANSE ROSÉ

Filters
Reset
Reset
Reset
Reset
Reset