Piemonte

Op zoek naar Wijn uit Piemonte?

Piemonte is een wijnregio die écht tot de verbeelding spreekt. Hier komen de grootste wijnen van Italië vandaan: Barolo en Barbaresco. Wijn uit Piemonte behoort tot de absolute top van Italië.  Naast grote namen zit Piemonte nog vol met andere verassingen. Je vindt hier ook prachtige rode wijnen gemaakt van Barbera en Dolcetto of de minder bekende druivenrassen Freisa, Ruché en Pelaverga. Bepaalde subgebieden en denominaties krijgen pas recentelijk de aandacht die ze verdienen, zoals de oostelijk gelegen Colli Tortonesi waar het witte druivenras Timorasso schittert of de Noordelijke gebieden Lessona en Bramaterra. Deze regio’s waren al beroemd om hun wijn voordat Barolo dat was. 

Barolo en Barbaresco

Dit zijn samen de twee beroemdste zustergebieden uit Piemonte. De gebieden liggen ten zuiden van Turijn vlakbij Alba en Asti. Barolo en Barbaresco worden gemaakt van het druivenras nebbiolo. Nebbiolo behoort tot de druivenrassen waar de mooiste rode wijnen van de wereld van gemaakt worden en die zich kan meten met wijnen uit de de Bourgogne of Bordeaux. De rode wijnen zijn complex en atletisch. Je vindt Barolo en Barbaresco in verschillende verschijningsvormen. Maar ze hebben vaak een goede tanninestructuur en voldoende zuren. Door het calciumgehalte in de bodem zijn zowel de zuren als de tannines geprononceerd, maar dat is precies wat de wijnen hun elegantie en complexiteit geeft zeker in combinatie met de verfijnde structuur. 

Verandering
In de afgelopen jaren heb ik veel zien veranderen in deze gebieden. Er werd in de jaren negentig en daarna nog uitgebreid met barriques gewerkt en met rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu vijfendertig jaar later zie je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel nieuw hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijn uit Piemonte bleek verbluffend kort te zijn.

Revolutie

De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zijn. Lagere opbrengsten en meer aandacht voor de stokken tijdens het groeiseizoen. De vaders van de huidige producenten stonden vaak te huilen als de groene oogst plaatsvond om te zorgen dat er maar één a twee trossen per plant bleven hangen. Ook het feit dat de druiven tegenwoordig eerst ontsteelt worden voordat ze vergisten zorgt ervoor dat we niet meer 20 jaar hoeven te wachten voordat een Barolo op dronk is. En dat bij de huidige generatie druivenras en herkomst weer volop ruimte krijgen om te schitteren. Wij werken samen met top producenten uit Barolo en Barbresco, zoals Fratelli Alessandria, Castello di Verduno, Guido Porro en Cantina del Pino 

Noord Piemonte

Er is in Piemonte veel meer dan alleen Barolo en Barbaresco. Ten noorden van deze gebieden meer richting de Alpen liggen kleine gebiedjes die vroeger veel groter en belangrijker waren dan nu. Deze gebieden zijn wat koeler, en in het verleden iets te koel om een mooie gelijkmatige oogst te krijgen. Nu, door de opwarming van de aarde zie je deze gebieden weer opkomen. Het zijn de gebieden Lessona, Bramaterra, Gattinara, Boca en Carema. Ook hier vind je voornamelijk wijnen die gemaakt zijn van Nebbiolo aangevuld met kleine delen Croatina en Vespolina.De wijnen zijn wat ijler, peperiger en eleganter dan de wijnen uit Barolo en Barbaresco. 

Colli Tortonesi

Een ander gebied dat in opkomst is, maar dan vooral vanwege het witte druivenras Timorasso is de Colli Tortonesi. Deze heuveltjes rondom de stad Tortona zijn de bakermat van de Timorassodruif. De wijnen worden al liefkozend de witte Barolo genoemd. Het is een kruidig en stevig ras waar gevulde en gestructureerde wijn van gemaakt kan worden. Luigi Boveri is onze man in de Colli Tortones voor Timorasso. De Nederlander  maakt er geweldig rood.

Monferrato

En gebied dat altijd een beetje in de schaduw staat is Monferrato. Het is een wat uitgestrekter gebied. Hier vind je veel Barbera, maar ook het minder bekende ras Grignolino, dat ooit geliefder was dan Nebbiolo, maar ook het rode aromatische ras Ruché waar steeds meer boeiende wijnen van worden gemaakt. Ook vind je hier Freisa en Moscato. 

Uit alle bovenstaande regio’s werken we samen met de beste wijnhuizen van Piemonte. Je vindt dus bij ons, prachtige wijn uit Piemonte, zoals Barbera uit Piemonte, Barolo uit Piemonte en ga zo maar door.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen uit de regio Piemonte

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?