Veneto

De wijnregio Veneto, gelegen in Noord Italië, tussen het Gardameer en de Adriatische zee kan je grofweg in vier stukken verdelen. Op de uitlopers van de Alpen, waar het nog relatief koel is ligt de Soave regio, beroemd om zijn witte wijnen gemaakt van voornamelijk Garganega. Noord-Oostelijk daarvan, in de heuvels bij Valdobbiadene ligt het prosecco gebied waar de spumante wijnen vandaan komen. Waar de uitlopers van de Alpen overgaan in de Po-vlakte vind je voornamelijk rode wijnen in het Valpolicella gebied. En dan zijn er nog twee heuvelgebieden die oprijzen uit de Po-vlakte. De Colli Berici en de Colli Euganei. Soave Soave bestaat eigenlijk uit twee gebieden. Het Soave Classico gebied, gelegen in de heuvels rondom Soave en dan heb je de gewone Soave die in de valleien wordt geproduceerd. Het consorzio van Soave kende onder druk van grote producenten nogal wat uitbreidingsdrang. Niet alleen qua aantal hectaren waar je druiven voor Soave aan mag planten, maar ook qua druivenrassen die je mag gebruiken voor Soave. Dit heeft geleid tot een kwaliteitsdaling en het aanzien van Soave. De beste Soaves worden gemaakt van 100% Garganega en komen uit het Classico gebied. Prosecco Ook in het Proseccogebied is door de populariteit van deze wijn de kwaliteit wat onder druk komen te staan. Een aantal jaren geleden is het Classico gebied rondom Valdobbiadene en Conegliano tot DOCG gebied gepromoveerd. Nu mogen alleen zij nog Prosecco (de naam van de druif) op het etiket zetten. Alle producenten daarbuiten gebruiken nu de naam Glera, dezelfde druif, maar de lokale naam ervoor. Bij goede Prosecco duurt de tweede vergisting via de Charmat methode (afgesloten tank met deksel) drie maanden. Hoe langer en langzamer deze vergisting verloopt hoe fijner en romiger de mousse. De goedkope frizzante versie wordt vaak ingespoten met wat koolzuur. Valpolicella is een interessant gebied. Daar maken ze van dezelfde drie a vier druivenrassen maar liefst vier a vijf verschillende typen wijn. De basis Valpolicella, zeg maar de gewone rode basis wijn. Dan de beroemde Amarone, een geconcentreerde wijn gemaakt van ingedroogde druiven. Daarnaast is er nog ripasso. Dit is de basiswijn opnieuw vergist met de geperste schillen van de Amarone. Dus wel de smaak van Amarone en een procentje meer alcohol dan de basisiwijn maar niet de kracht van Amarone. Als laatste recioto, een wijn ook gemaakt van gedroogde druiven maar dan de zoete dessertwijnvariant. Vaak maken producenten nog een superiore versie hier tussenin. Die wordt soms met deels gedroogde druiven gemaakt of van een beter selectie druiven of een oudere wijngaard. In de Colli vind je vooral wijnen van internationale druivenrassen. Ook al tref je in de Colli Berici ook Tai Rosso (grenache) en Tai Bianco (friulano) als inheemse rassen aan. De Colli berici was vroeger een binnenzee. Daardoor bevat de bodem veel schelpen en fossielen van zeedieren. Dat maakt de wijnen wezenlijk anders dan in andere delen van de Veneto waar de bodem vaak vulkanisch is.

Wijnen uit de regio Veneto

Op zoek naar andere wijnen?

Menu