Sicilië

Sicilië is het het eiland dat een schop lijkt te krijgen van de laars van Italië. Het eiland heeft een zeer rijke geschiedenis en heeft vele veldslagen en overheersers gekend: Grieken, Gothen en Arabieren hebben allemaal kortere of langere tijd geheerst op het eiland. En bijna allemaal hebben ze hun sporen nagelaten in kunst, architectuur, irrigatiesystemen en in de keuken. Sicilië is altijd bekend geweest om zijn vruchtbare gronden en geschiktheid voor het verbouwen van allerhande gewassen. Er wordt wel gezegd dat de wijnbouw in Italië vanuit Sicilië is ontstaan. In het oosten van het eiland ligt de Val Dèmone, rond de stad Catania, deze wordt gedomineerd door de actieve vulkaan de Etna. Op de hellingen van deze vulkaan staan de wijngaarden in het zwarte vulkanisch zand. In Het zuid-westen van het eiland in de Val di Noto, rondom de stad Vittoria. Daar vind je in de zandbodems de eerste DOCG wijn van het eiland de Cerasuolo di Vittoria. In de punt van het oosten ligt de Val di Mazara. Rondom de steden Palermo, Marsala en Agrigento en het eilandje Pantelleria.
Val Démone
De Val Démone bestaat uit drie delen: het noord-oostelijke kustgebied, de Etna en de Eolische eilanden. Het noord-oostelijke deel is nog relatief onbekend. In de buurt van Messina, waar het relatief winderig en vochtig is door de Sirocco, ligt het gebied Faro. Hier zijn maar enkele producenten actief. Er wordt wijn gemaakt van Nerello Mascalese en Nero d’Avola. 
De noordoostelijke kust aan de voet van het Nebrodi gebergte ligt het Mamertino gebied. Ook hier vind je maar weinig producenten. Je vindt hier wijnen van Nero d’Avola en de lokale Nocera.
 
Etna:
Voor de rode wijnen staat er Nerello Mascalese en Nerello Cappuccio aangeplant en voor het wit onder andere Carricante en Cattaratto. Dit gebied mag zich een van de spannendste plekken van Italie noemen. Zowel de witte als de rode wijnen zijn bijzonder complex en elegant en doen vaak denken aan de grote wijnen uit de Bourgogne. 
Eolische eilanden
De Eolische eilanden, ook wel de zeven zusters genoemd, hebben incidenteel wat wijnbouw op Salina en Lipari en zeer kleinschalig op de andere eilanden. De archipel is vooral bekend om de Malvasia delle Lipari, waar vooral zoete wijn van wordt gemaakt en voor het rood van de Corinto Nero en de Nero d’Avola.
Val di Noto
De val di Noto omvat het Noord-Oostelijke deel van het eiland. De vier belangrijkste wijngebieden hier zijn Riesi-Piazza Armerina, Vittoria, Noto en Siracuse. Deze regio wordt gezien als de beste plek voor wijnen gemaakt van Nero ‘Avola. Frappato is de laatste jaren in opkomst, die zie je vooral in Vittoria, als monocepage of geblend in de Cerasuolo di Vittoria.
Val di Mazara
De westelijke kant van Sicilie is het terrein voor zoete en versterkte wijn. Het eilandje Pantelleria dat dichter bij Afrika ligt dan Sicilië is bekend om zijn dessertwijn gemaakt van Zibibbo en rondom Marsala komen de versterkte en vaak geoxideerde wijnen gemaakt van Grillo vandaan. Door de afname van de interesse in Marsala zie je hier steeds meer gewone droge wijnen vandaan komen. Rood heeft geen grote reputatie hier en er is niet een druif die de boventoon voert, van inheemse rassen als Nero d’Avola en Nerello tot Cabernet, Syrah en Merlot.

Filter

Verfijn je keuze

Wijnen uit de regio Sicilië

Verfijn je keuze

Op zoek naar andere wijnen?