Piemonte

Piemonte is een wijnregio die écht tot de verbeelding spreekt. Hier komen de grootste wijnen van Italië vandaan: Barolo en Barbaresco. Maar Piemonte zit nog vol met andere verassingen. Bepaalde subgebieden en denominaties krijgen pas recentelijk de aandacht die ze verdienen, zoals de oostelijk gelegen Colli Tortonesi. Of de Noordelijke gebieden Lessona en Bramaterra. Deze regio’s waren al beroemd om hun wijn voordat Barolo dat was. Vanaf de eerste keer dat ik in Piemonte kwam, zo’n 10 jaar geleden, ben ik verliefd op de streek. Ik had op aanraden van een importeur een agriturismo geboekt en een fiets gehuurd. Ik kwam aan met de trein, ik sprak geen woord Italiaans, met twee fietstassen. Helaas hadden ze in Italië nog nooit van een bagagedrager gehoord dus de fietstassen moesten op mijn rug. Ook bleken de heuvels een stuk steiler dan ik had verwacht en lagen alle dorpjes bovenop de heuvel in plaats van in het dal bij de rivier zoals ik kende uit Frankrijk. Omdat ik mijn trip in augustus had gepland was het snikheet en waren de meeste producenten op vakantie, gelukkig waren hun ouders er veelal wel en werd ik bijzonder gastvrij ontvangen overal. De oudere generatie spreekt in Piemonte nog vaak Frans, dus ik kwam de proeverijen redelijk goed door. In de afgelopen tien jaar heb ik veel zien veranderen in deze streek. Er werd toen nog uitgebreid met barriques gewerkt en rotofermentatie om veel kleur te extraheren. Er werd praktisch neergekeken op ouderwets werkende producenten. Nu tien jaar later zien je dat de grote foeders weer helemaal terug zijn en de meeste producenten wel ingezien hebben dat te veel hout de nebbiolodruif vaak in de weg zit. Ook de houdbaarheid van deze modern gemaakte wijnen bleek verbluffend kort te zijn. De grootste revolutie bleek uiteindelijk het werk in de wijngaard te zien. Lagere opbrengsten en meer aandacht voor de stokken tijdens het groeiseizoen. De vaders van de huidige producenten stonden vaak te huilen als de groene oogst plaatsvond om te zorgen dat er maar een a twee trossen per plant bleven hangen. Ook het feit dat de druiven tegenwoordig eerst ontsteelt worden voordat ze vergisten zorgt ervoor dat we niet meer 20 jaar hoeven te wachten voordat een Barolo op dronk is. En dat bij de huidige generatie druivenras en herkomst weer volop ruimte krijgen om te schitteren.

Wijnen uit de regio Piemonte

Op zoek naar andere wijnen?

Menu