WIJNREGIO’S

Een algemene wijnwijsheid uit de boeken luidt: “In het noorden is het koel, dit komt het fruit van verfrissende witte wijnen ten goede. Maar het zonovergoten zuiden brengt krachtig, warm rood voort”. In Italië is dit weer helemaal anders, dat maakt het wel zo spannend. De Alpen van Südtirol zien meer zonuren dan Sicilië. En de bergen in de buurt van Napels zijn juist het thuis van minerale, strakke witte wijnen.

Italië is een lappendeken van microklimaten die worden beïnvloed door de pieken van de Alpen en de Apennijnen. Het “noord versus zuid” uit de wijnboeken is in Italië vaak “onderaan versus bovenop een berg”. Dit komt niet alleen door het klimaat, maar ook door de bodems. Bergen ontstaan door geologische processen en vulkanische activiteit, dit maakt de bodemsamenstelling zeer divers. Hierdoor heeft elke streek andere eigenschappen.

Terroirs zijn altijd verbonden met regionale druivenrassen die daar helemaal op hun plek zijn. Bij iedere wijnstreek leest u meer over deze druiven, de producenten die er werken en hun wijnen. Onze ervaring is dat Italië altijd blijft verrassen. We doen steeds nieuwe ontdekkingen en delen deze graag met u.

KOM ALLES TE WETEN OVER DE UITEENLOPENDE WIJNREGIO’S VAN ITALIË

A

B

C

F

L

P

S

T

U

V