Cantina Carpentiere

Puglia wordt wel de hak van Italië genoemd. Maar het gebied boven die hak, tot aan ‘de pees’, behoort ook tot Puglia. Cantina Carpentiere is gevestigd in dit gebied, in de kleinste provincie van Puglia: Barletta-Andria-Trani. Een groot deel van deze provincie ligt op het plateau van Murgia. Dit is een enorme hoogvlakte van kalksteen die zich uitstrekt van de regio Basilicata tot de zuidelijke provincie Taranto. Door de kalkstenen bodem is er goede drainage. Er zijn tegelijkertijd weinig rivieren of meren, die lopen vooral ondergronds door grotten.

Tot ver in de 20ste eeuw was er in het noorden van Puglia een systeem van transhumance, waarbij herders hun kuddes met schapen zomers naar weilanden in de Molise en de Abruzze brachten. ’s Winters ging de weg dan weer terug naar naar de eigen regio. De typische oude muurtjes en de daarbij behorende vervallen huisjes die je in het noorden van Puglia veel ziet, zijn daar de overblijfselen van. Ze heten Jazzo’s. Daar woonden de herders en daar hielden ze hun schapen. Cantina Carpentiere is gevestigd in zo’n Jazzo.

De twee broers Luigi en Vicenzo zijn in 2005 met hun vader gaan samenwerken. Voor die tijd werden de druiven van de cantina verkocht aan derden. De liefde voor het gebied en vooral voor de Nero di Troia druif zit diep bij de broers. Het zijn bescheiden heren die zorgvuldig de tijd nemen om hun wijnen te maken. De Nero di Troia druif rijpt langzaam. Bij te vroeg oogsten blijven de tannines altijd hard en grof. Door de goede drainage van de bodem zijn de broers niet bang om de druiven tot laat in het seizoen te laten hangen. Ook de ligging in de buurt van de zee en de hoge heuvels geven veel luchtverplaatsing. Hierdoor waaien de druiven na eventuele regenperiodes snel weer droog.

De wijnmaakmethodes bij Cantina Carpentiere zijn rechtdoorzee en traditioneel. De Nero di Troia wordt op staal vergist en de wijn ziet daarna nog een rijping op grote houten foeders van zo’n 20 hl.

Ga hier naar de site van Cantina Carpentiere 


Wijnen